Токът скача шоково с 13%

снимка: infomreja.bg, архив

От 1 юли цената на тока скача шоково с 13%, вместо с прогнозираните по-рано 10%, заради добавката зелена енергия, обявиха от ДКЕВР.

Промяната в размера на добавката за зелена енергия се налага, тъй като Националната електрическа компания (НЕК) претърпява значителни щети от повишеното производство от възобновяеми източници, много над прогнозите, направени миналата година. През месеците май и юни има изключително интензивно изграждане и въвеждане на фотоволтаични централи, предизвикали допълнителни разплащания от НЕК, които не са предвидени в крайната цена. Това налага вдигането на цената с още 3% - заради зелената добавка, обявиха от ДКЕВР.

Въпреки получените разяснения, голяма част от гражданите се оплакват от недостатъчната информация във връзка с причините за повишението на цените на електроенергията. Това показва анкета на БГНЕС по темата, направена сред жители на град София. Сред анкетираните преобладаваше мнението, че информацията за повишаването на цената на тока е както недостатъчна, така и много неясна. /БГНЕС/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK