Ансамбъл „Пирин“ с концерт по повод 70 години от рождението на Тодор Бекирски

Снимка: Община Благоевград, архив

Ансамбъл „Пирин“ ще представи една невероятна палитра от музика и танц. С концерт, който ще се проведе днес от 18.30 часа в зала „Яворов“, ще бъде почетена 70-годишнината от рождението на Тодор Бекирски.

От 1978 г. той е главен хореограф на ансамбъл “Пирин” и автор на музикално-танцови постановки за почти всички ансамбли в България.

Тодор Бекирски е създател на хореография и режисура на авторски произведения и спектакли на фолклорна основа, които се играят на сцените: „Карнеги хол” – Ню Йорк; Концертна зала – Нешвил; „Кенеди център” – Вашингтон; Чикагска филхармония; „Елизабет Куин” – Ванкувър и много други в САЩ, Канада, Южна Америка, Китай, Австралия и в повечето страни от Европа.

С Ансамбъл „Пирин“ Тодор Бекирски създава „Тракийци”, „Тъпани”, „Жътва и танц” – танцова пластика по музика на М. Големинов, „Пролетни песни и игри от Пирина” – голяма  тематична картина от Пиринска Македония по музика на проф. Кирил Стефанов; „Мъже от Тракия” и много други.

По повод 65 години и 45 години творческа дейност е награден със „Златна лира” на СБМТД  за 2012 година и с „Почетна грамота и плакет” за изключителен принос в развитието на българската култура на Община  Благоевград, носител и на множество други отличия.

В негова чест публиката ще види едни от неговите произведения, представени от емблемата на Пиринския край - Ансамбъл „Пирин“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK