Тодор Батков: Расистките обиди на мача с Англия са били за промяна в БФС

Тодор Батков, снимка: LAP.bg

Борислав Михайлов да не бъде анатемосван, защото като президент на БФС е направил много за българския футбол

"Като че ли основната идея беше чрез расисткия скандал да бъде постигната желаната промяна в Българския футболен съюз".

До това заключение стигна бившият собственик на футболен клуб "Левски" Тодор Батков пред БНТ. Повод за думите му е оставката на председателя на Българския футболен съюз Борисов Михайлов, подадена след двубоя на стадион "Васил Левски", при който България падна с 0:6 от Англия и влезе в световните медии с расистки изпълнения от страна на агитките.

Според Батков хората са на мнение, че БФС е затворено общество, което живее само за себе си и не полага достатъчно грижи за футбола. Хора идват и си отиват, но промяната се очаква да бъде за добро, смята Тодор Батков.

Той смята, че оставката на Борислав Михайлов трябва да бъде решена на конгрес и да има период от време, преди всичко и най-вече да се избере президент. "Формално устава не го познавам, но не мисля, че който и да е от заместниците има мандата, доверието, да управлява БФС до края на пълния мандат, до 2022 г.", каза Батков. Според него оставката може да бъде приета от Изпълкома и да се свика конгрес.

Бившият футболен бос призова да не бъде анатемосван Борислав Михайлов, защото като президент на БФС е направил много за българския футбол във ФИФА и УЕФА, както и че е направил забележителна кариера. Батков не познава евентуалния спрягания за следващ кандидат за президент на БФС Атанас Фурнаджиев, но се надява, който и да бъде избран, изборът да е без манипулации и да е честен.

Според него футболните фенове влияят на политиката на собствениците на футболните клубове. Именно поради тази причина бившият футболен бос се оттеглил от футбола. По думите на Батков има законодателство (за футболното хулиганство - б.р.), което трябва да се прилага. Той настоява хората, които създават безредици на стадионите, да им бъде забранявано да посещават футболни мачове.

на 15 октомври, премиерът Бойко Борисов поиска оставката на президента на БФС Борислав Михайлов, а спортният министър Красен Кралев обяви, че държавата къса с отношенията си с футболния съюз. Първоначално Михайлов нямаше намерение да се оттегля, но в късния следобед подаде оставка. За разпит бе задържан шефът на съдийската комисия на Българския футболен съюз Йордан Сталев.

Разпитите на петима от БФС - председателят на съдийската комисия в БФС Йордан Сталев и още четирима души, са продължили до късно снощи, след като ГДБОП влезе в базата в "Бояна".

Премиерът беше категоричен, че акцията на ГДБОП е подготвена преди няколко дни и няма общо нито с расисткия скандал по време на мача Англия - България, нито с решението на президента на БФС Борислав Михайлов да оваканти поста си.

По-късно през деня британският посланик в София Ема Хопкинс бе поканена в сградата на МВнР. Тя оцени високо толерантността на българския народ и каза, че ще предаде на Лондон извинението за поведението на група от зрителите на стадион "Васил Левски".

Междувременно британският спортен министър Найджъл Адамс препоръча британският футбол първо да напише собственото си домашно "преди да започне да проповядва" за расизъм. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK