Тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско масово прибират реколтата си

снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

В Гоцеделчевско масово стартира беритбата и прибирането на новата реколта тютюн. Тюнопроизводители коментираха, че тазгодишните добиви ще са по-ниски заради сушата, от която зависи качеството на тютюна. 

Кметът на село Господинци Ахмед Ходжов съобщи за ИНФОМРЕЖА, че за първа година в полската част на селото не са останали празни и пустеещи земи и всичко е засято с тютюн и други култури.

"Тази година не остана и педя незасята площ в полето на Господинци. Много хора, които от няколко години бяха изоставили тютюнопроизводството, се върнаха отново към него. Тютюнът е единствената алтернатива за нашия регион, благодарение на което се изхранват стотици семейства, тъй като безработицата вече заема застрашителни размери", коментира Ходжов. 

По думите му в Господинци има цели семейства безработни, голяма част от жените работят в немската шивашка фабрика "Пиринтекс".

"Лятно време обаче всички са на полето. Много хора се върнаха от Гърция поради липса на постоянна работа там и съчетават сезонната работа зад граница с тютюнопроизводството в родното село", добави Ходжов.

Освен с тютюн полето в гоцеделчевското село тази година е насадено и с много зеленчуци и други земеделски култури, на които хората разчитат за зимнина.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK