Тютюнопроизводителите отлагат протеста си

снимка: МЗХ

Тютюнопроизводителите отлагат засега протестните си действия, които бяха насрочили за петък.

Това стана известно след продължилата близо три часа среща на бранша с министъра на земеделието и храните Десислава Танева и екипа й в ресорното министерство днес, съобщи БТА.

Изработени са нови предложения във връзка с начина на разпределение на средствата за тютюнопроизводство, както и нови условия, които няма да могат обаче да се приложат още тази година, обясни министърът.

Знаем в каква посока да вървим, така че разпределението на средствата, което до 2020 г. е намаляващо, да е по-справедливо, коментира тя.

Сред четирите предложения на бранша, обсъдени на днешната среща, е преразглеждането на референтния период, като от него се извадят 2007, 2008 и най-вече 2009 г., като на тяхно място се вземат предвид годините 2006, 2007 и 2008 г. Причината е разследване, във връзка със съмнения, че през въпросната 2009 г. са насочвани парични потоци за тютюнопроизводство към над 100 кухи фирми, несъществуващи в бранша.

Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България даде за пример 2007 г., когато производството е било 30 хил. тона тютюн, през 2008 г. - 37 хил. тона, а през 2009 г. - 54 хил. тона. Такова производство в България по това време не е имало и специализираните органи и институции трябва да вземат отношение по този въпрос, коментира Филев.

Министър Танева каза още, че на срещата е приета политиката най-много да бъдат подпомагани малките тютюнопроизводители. Тя информира, че на нова среща, насрочена за 5 март, ще се реши кой от предложените днес варианти на подпомагане точно ще бъде приет.

Танева припомни, че тютюнопроизводството у нас се подкрепя с национална преходна помощ за референтни количества и за преориентиране на това производство към алтернативни производства и други видове земеделски култури.

От името на Инициативния комитет на тютюнопроизводителите Стефан Кючуков благодари на министъра за съхранения финансов пакет от 107 млн. лева и за тази година за тютюнопроизводството в България.

Той уточни, че 70% от тази сума са насочени към производството на ориенталски сортове тютюн - "Басми" и "Кабакулак" - в Родопите, Пиринско, Гоце Делчев и Североизточна България, където са и най-бедните производители, а останалите 30% ще се разпределят между едрите производители - на останалите сортове - "Бърлей" и "Виржиния".

 

КОМЕНТАРИ

stydio X22:58 - 25.02.2015
Agent Tonka komandva parada v infomrejata
ало инфомрежата ли е?13:54 - 25.02.2015
В Сатовча положението е военно с тютюна мамицата ви а вие нито ред не сте писали. Корумпирани медии сте това е!
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK