Тютюнопроизводителите от Неврокопско засадиха нивите и се изнесоха в Гърция

снимки: infomreja.bg

Последни дни текат от кампанията по засаждането на новата реколта тютюн в Гоцеделчевско. Въпреки проливните и почти ежедневни дъждове, хората бързат да засадят площите си и да заминат да работят в Гърция докато стане тютюнът им за копаене.

”Не сме закъснели със сеитбата, а напротив, бързаме да засеем лехите си тук, за да заминем за южната съседка, където също работим по тютюневите ниви”, признаха  тютюнопроизводители от Вълкосел.

Селата в Гоцеделчевско вече са почти безлюдни, защото много от хората са се изнесли по полетата в южната ни съседка.

Иначе навремето тютюнът се разсаждаше след 24 май, но сега хората бързат, за да работят на двете места едновременно.
Надниците за разсаждането на тютюна в южната ни съседка варират от 20 до 25 евро на ден, а при брането гърците плащат до евро на низа.

”Няма друга алтернатива, освен тютюна за нашият край. Пробвали сме да произвеждаме билки и какво ли още не, но тук вирее единствено тютюн", категоричен е Сюлейман от сатовчанското село Вълкосел. Той смята, че, ако заплащането на тютюна у нас е по-добро, няма да има и педя необработваеми площи.

„При нас вирее единствено тютюн и картофи, хората си произвеждат и зеленчук за лични нужди, но ще продължим да живеем от тютюна", категоричен е Сюлейман, който семейството си засади преди дни последните площи с новата реколта тютюн.

Въпреки ниските изкупни цени хората от Неврокопско не се отказват от производството на "жълтото злато". Показателно е, че миналата година заседените с тютюн площи се увеличиха драстично и тази година почти няма отказали се производители, които са заменили тютюна с други култури.

Земеделците са притеснени от пасивността на фирмите изкупвачи, защото все още няма сключени договори. От друга страна пък едрите тютюнопроизводители се готвят да завеждат дела за намалените им с 1 лев субсидии.

Според издадената заповед от министъра на земеделието Димитър Греков производители с реколта под 2 тона получиха по 3 лева за килограм премии, а тези с над 2 тона получиха с лев по-малко.

Едрите тютюнопроизводители ще се жалват в съда и ще търсят отговор дали заповедта на министър Греков е законна и дали има обнародвано министерско постановление за въпросното намаление на субсидиите.

”До момента, въпреки настойчивите искания, такова постановление на МС не ни е предоставено. Това ни навежда на мисълта, че дискриминирането по отношение на субсидиите се базира само на министерската заповед, което е напълно незаконосъобразен акт. Занимаваме всеки ден депутати от всички парламентарни групи и настояваме да ни бъде предоставено решението на МС за намаляването на субсидиите, но не получаваме съдействие”, признават ощетените производители. Те се заканват да не гласуват на предстоящите избори в знак на протест.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Гошо11:23 - 14.05.2014
Хайде, какво става? Пак ли ще чакате умни лъжи на неадекватни законотворци по тютюна и тютюневите изделия!!??
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK