Тютюнджии се събират на протест в Хаджидимово

снимка: infomreja.bg, архив
Тютюнопроизводители от Гоцеделчевско се вдигат на протест заради лъжите на ДПС и дискриминационното определяне на размера за доплащанията за сортовата група „Басми”, която е най-масово отглеждана в Гоцеделчевския край.
 
Протестният митинг е насрочен за петък от 11 часа в Хаджидимово и ще е срещу решение на земеделското министерство, с което разделя земеделците като стимулира с по-високи премии производители с тютюни до 2000 кг, а намалява субсидията с 1 лев на производители, произвели тютюни над 2000 кг.
 ”Приемаме това решение на министър Димитър Греков като наложена ни санкция, че сме произвели повече тютюн и затова няма да получим по 3 лв. за килограма, а по 2.04 лв. Това са недопустими дискриминационни методи, които са по предложение на ДПС, защото всички с произведени тютюни над 2000 кг. не сме техни хора, не сме членове на ДПС и това е наказанието срещу нас", коментираха производители от Неврокопско, които са изпратили протестна декларация до Народното събрание и до министър Димитър Греков.
 
Дискриминационната санкция се прилага единствено за производителите на тютюни от сорта „Басми”, коментираха недоволните.
 
Протестът в Хаджидимово ще бъде подкрепен и от производители на тютюн от цялата страна, споделиха организаторите.
 
Преди дни министърът на земеделието и храните Димитър Греков определи със своя заповед размера на националните доплащания за тютюн за 2013 година, с което предизвика гнева на голям брой производители от гоцеделчевския край и страната. Според заповедта на министър Греков онези, които са произвели до 2000 кг тютюн ще получат по 3 лв. премия за кило, а земеделците, отгледали над 2 тона тютюн от сорта "Басма" - ще имат право на 2,04 лв. за килограм.
 
За премираното в периода 2007-2009 г. референтно количество тютюн от сортова група „Каба Кулак” се отпуска по 1,60 лв./кг. За сортова група „Бърлей” по 1,17 лв./кг и за сортова група „Виржиния” по 0,93 лв./кг.
 
Национални доплащания от държавния бюджет за тютюн ще получат над 42 000 тютюнопроизводители са пресметнали от Националната асоциация на тютюнопроизводителите /НАТ 2010/.На проведена неотдавна среща с производители и ръководството на НАТ 2010 след обявяването на точния размер на националните доплащания за тютюн за 2013 година заместник-министър Борхан Абазов заяви, че предвидените средства ще постъпят в сметките на тютюнопроизводителите до началото на месец май.
 

КОМЕНТАРИ

hji22:58 - 24.04.2014
да го духате всички от шибаното хаджидимово.
Ribnovo-5910:40 - 24.04.2014
s tova si tapo rechenie DPS chte zagybi evrovota,a sled tova i parlamentarnite izbori.chte poglegdat parlamenta ot daleche.A DANO,,,,,,
XYZ TUTUNDGIA22:23 - 23.04.2014
НИКОИ,НЕМА ДА ГИ ПОДКРЕПИ,ТЕЗИ НЕКАДАРНИЦИ И МАРЗЕЛИВЦИ.
XYZ TUTUNDGIA22:19 - 23.04.2014
ПОЛУЧАВАТ ПАРИ,РАХMETЛИИ,КОИТО СА ЗАБРАВИЛИ КОГА СА ОТГЛЕЖДАЛИ ТОВА БИЛЕ ,,ТУТУН;СРАМ И ПОЗОР,НЕНАСИТНИЦИ.....

FACEBOOK