Съдят водач, отнел живота на възрастен пешеходец

Снимка: Infomreja.bg

Водачът се движел със скорост 65 км/ч, при максимално допустима в този участък 50 км/ч

Софийска градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу А.А. (на 35 години) за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 1, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

Около 9 ч. на 31.07.2019 г. обвиняемият А. управлявал лек автомобил м. „Ауди“ по столичния булевард „Царица Йоана“. Между двете пътни платна имало разделителен остров с монтирана върху него метална предпазна ограда, в чийто край бил поставен знак Г9 – преминаване отдясно на знака. Водачът се движел със скорост 65 км/ч, при максимално допустима в този участък 50 км/ч.

Междувременно седемдесет и четири годишната Н.С. предприела пресичане на пътното платно от дясната страна, в необозначено за пешеходците място. Стигайки до двойната непрекъсната линия между двете платна, жената я пресякла и навлязла в платното на насрещно движещите се спрямо посоката на обвиняемия автомобили. Водачите им, забелязвайки пешеходеца, подали звуков сигнал, което притеснило жената.

Тя вдигнала ръце и започнала да отстъпва назад, като по този начин отново навлязла в лентата на движение на МПС на А.А. Той имал възможност да я види и да предприеме аварийно спиране, но не намалил скоростта и продължил движението, без да прояви необходимото внимание към появилия се на пътното платно пешеходец. В резултат на това последвал удар, причинил травматични увреждания на възрастната жена. Вследствие на тежката съчетана травма на главата, тялото и крайниците, със засягане на жизненоважните органи, настъпила смъртта на Н.С.

Водачът е бил привлечен към наказателна отговорност за пътнотранспортното произшествие, при което по непредпазливост причинил смъртта на пешеходец.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK