СПОРЕД ПРОУЧВАНЕ: Българите имат афинитет към авторитарно управление

Снимка: bg.wikipedia.org

За българина 30 години демокрация не могат да променят десетилетия манталитет

Демократично общество с афинитет към силен и решителен лидер и склонност към авторитарно управление. Така по дефиниция излиза, че за българина 30 години демокрация не могат да променят десетилетия манталитет. Доказателството за това е последното проучване на неправителствената организация „Глобсек”. То обхваща десет държави от Централна и Източна Европа и показва, че България е първенец в предпочитанията на обществото ни към по-скоро авторитарен режим на управление.

За експертите резултатът от проучването не е изненада. Патриархалното семейство, бързоразвиващият се свят, необходимостта от водач са част от причините за нагласите у нас.

Ние трудно се оправяме сами в света и е необходимо да има някой, който може да ни води. По възможност този някой трябва да е с твърда ръка, да вдъхва доверие, да е смел и да може да свърши вместо нас сложната работа по нашето оцеляване, както и да ни гарантира оцеляването”, смята социалният антрополог Харалан Александров.

„Естествено, че е по-лесно да си имаш главатар. Това е като децата в двора, които се събират в банди - веднага най-големия бабаит го излъчват за тартор, за да може да набие тартора на съседната банда и да оцелеем. Това е”, коментира още той.

„Моето мнение е, че българите, поне не мнозинството, не влагат дори лош смисъл в думата „авторитарен”. Дори и не го разбират като някой човек, който ще им ограничи всичко, свободи и т.н. Те го възприемат по-скоро като човек, който ще носи отговорност за това, което се случва, и те могат дори да посочат кой е човекът”, смята Евелина Славкова от „Тренд”.

И допълва: „Т.е. могат да кажат конкретно в случая Бойко Борисов е виновен или Бойко Борисов не е виновен, отколкото да кажат политически партии или програми идеи и т.н.”.

И ако влечението към авторитарния модел на управление има обяснение в особеностите на народопсихологията ни, то вярата в конспирациите и фактът, че голяма част от българите формират мнението си въз основа на тях, е опасно явление.

„Конспирацията е лесно обяснение на сложни процеси. Когато ти не можеш да си обясниш някакъв сложен процес, най-лесното нещо е да приемеш някакви подредени факти, които нямат никаква логика помежду си, но ти звучат като обяснение”, коментира Славкова. /nova.bg/

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK