БСП печели изборите в 93 общини

снимки: Пресцнтър БСП

Сергей Станишев: Всеки ден на тази власт е пропуснат за България

За мен всеки ден на тази власт е пропуснат за България, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в НДК след втория тур на изборите за президент и местна власт. „Колкото по-дълго ни управляват ГЕРБ, толкова по-опустошителни ще са резултатите за България. Убеден съм, че сега, след като цялата власт е в ръцете на г-н Борисов, е зле за България”, отбеляза Станишев, но заяви надеждата си- сега, след като от ГЕРБ са спечелили и президентския пост, поне няма да има с кого да се оправдават.

Според Сергей Станишев на тези избори са налице безпрецедентни манипулации и натиск върху правото на всеки български гражданин да гласува свободно. „ГЕРБ направи тези избори с огромни пари, с полицейски натиск, с бой, с масирано купуване на гласове. Това не бяха демократични, честни и свободни избори”, заяви лидерът на БСП. Той не пропусна факта, че е налице уникално за Европа явление - мутризация на вота. „Аз съм твърде далеч от риториката на българските мутренски групировки, но тези управляващи да не си мислят, че ние ще приемем това, което направиха на тези избори, за нещо нормално”, заяви Станишев.

Лидерът на БСП изтъкна факта, че в 93 общини са спечелили кметове издигнати или подкрепени от БСП. „Да, ГЕРБ имат повече кметове в областни градове – определено! Би било глупаво да си затваряме очите пред тази реалност, но на много места въпреки страха, въпреки заплахите, огромен брой хора подкрепиха нашите кандидати. На много места с наша реална подкрепа, спечелиха кметове, различни от ГЕРБ”, отбеляза Сергей Станишев и добави, че след тези избори на терена са останали само две основни политически сили - ГЕРБ и БСП.

Той определи като много сериозен пробив факта, че за кандидатите на левицата за президент и вицепрезидент Ивайло Калфин и Стефан Данаилов са гласували близо 1.5 млн. българи. Въпреки това Сергей Станишев отбеляза, че БСП ще изчака окончателните резултати на ЦИК и тогава ще се вземе политическо и правно решение дали ще се търси касиране на изборите. Той отбеляза, че от ГЕРБ не желаят да има касиране на вота, защото трудно ще успеят да съберат за втори път финансовият ресурс от бизнеса, десетките милиони, които са събрани за тяхната кампания. „Да не ни правят на глупаци, че ГЕРБ са направили най-евтината кампания”, допълни още Сергей Станишев.

Той изтъкна, че следващият вот на недоверие ще е за гласуването на бюджета за 2012г. „Утре ще се обсъжда поредният бюджет на мизерията, който пести на гърба на българските граждани, така че още утре ще бъде ясен отговорът и подаръкът от г-н Борисов и към тези граждани, които не гласуваха за тях, и към тези, които ги подкрепиха със сериозни очаквания”, заяви лидерът на БСП. Той заяви, че предстои гражданите в общините, в които ГЕРБ печели, да разберат какво означава управление на ГЕРБ. „Сигурен съм, че те ще последват на следващите избори гражданите на Сливен и Видин”, припомни Станишев.

Той отбеляза още, че аурата и харизмата на Бойко Борисов вече далеч не са същите и ако той се кандидатира след пет години за президент, едва ли ще има успех. „От тук нататък за ГЕРБ започват все по черни дни, с днешния резултат те постигнаха максимума си”, каза лидерът на БСП и добави, че битката не е приключена. „Каузата на свободните български граждани става особено важна за социалистите и техните последователи - битката против едноличната власт, арогантността, тоталитаризма, плашенето на хора, антисоциалната политика. На всичко това трябва да има ярка опозиция”, отбеляза още Сергей Станишев.

„Гражданският контрол върху работата на президента и вицепрезидента ще бъде изключително силен, ще съдействам този контрол да бъде ефективен и прозрачен”, отбеляза кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин на заключителната пресконференция. Той честити на новоизбраната президентска двойка за успеха им пожела да бъдат наистина обединители и лидери на нацията. Калфин обаче подчерта, че Плевнелиев става президент с най-нисък резултат от всички досега свободно избрани български президенти. За начина на провеждането на изборите Калфин заяви, че не може да поздрави управляващите, защото това са най-зле организираните избори за последните 22 години и властта трябва да поеме отговорността за това.

Според него управляващите трябва да отговорят и на редица въпроси- защо инвеститорите бягат от страната и отиват в Румъния и Сърбия, защо в Гърция въпреки кризата стандартът на живот е многократно по-висок, защо у нас ножицата между бедни и богати е толкова голяма и защо всички сметки се плащат от бедните и средната класа. Отговорите на тези и на други въпроси отдалечават страшно много страната от европейските принципи на демокрацията, смята Ивайло Калфин. „Ще бъдем заедно в битката за демокрация, в битката институциите да бъдат уважавани, а правата на гражданите – защитавани”, заяви той. Калфин се обърна към българите с думите: „Няма да ви оставим. Ще покажем, че България може и по-добре”.

Кандидатът за президент на БСП отправи благодарност към семейството си, което е изтърпяло цялата кампания, към всички свои другари дарили го с подкрепата си, и към младите хора, заради доброволната си работа за каузата на левицата. „Защото за нас е кауза тази политика да се промени. За да се случи това, е необходима консолидация на левицата. Тази битка е тежка. Левицата трябва да се обедини така, че да представим нашата алтернатива. Ще работя тази алтернатива да е ясна, видима и напълно европейска”, категоричен бе Ивайло Калфин.

„Искрено благодаря на тези от вас, които гласуваха за нас с Ивайло. Ивайло Калфин рано или късно ще бъде президент на България, защото има огромен потенциал. Българското общество се нуждае от това”. отбеляза кандидатът за вицепрезидент на БСП Стефан Данаилов и добави „Аз съм сигурен, че ни предстои нещо много важно и че идва нов ден”. /Пресцентър БСП/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK