Пожарникари на протест срещу липсата на пари за службата и ниските заплати

Снимка: БГНЕС

Пожарникари излязоха на протест заради липсата на пари за службата и закриването на пожарникарски служби на ключови места в страната, съобщава БНР.

Членовете на синдикат "Огнеборец" в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" се събраха край централата на МВР в София.

Те недоволстват от липсата на пари в МВР и и настояват за минимум 15% увеличение на заплатите в МВР, както и за яснота при закриването на различни звена на Пожарната в страната.

Председателят на синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков коментира, че за тях е крайно неудовлетворителен проектобюджета, който е предвиден за 2018 г., където е предвидено увеличение само с 5% на заплатите.

"Нека да направим едно сравнение между това какъв финансов ресурс се отделя за следващата година за сектора "Сигурност и отбрана"... За сектора за отбрана се отделят близо 100 милиона лева за възнаграждения, съставът в отбраната е към 24 000 военнослужещи, докато служителите в МВР са два пъти и половина повече и затова настояваме пред министъра на финансите. Внесли сме предложения още преди две седмици при изготвянето на бюджета, така че и днес също ще му внесем пак нашите искания. В крайна сметка държим бюджетът да бъде увеличен", настоя Станков.

От синдикат "Огнеборец" алармираха още, че две от пожарните служби, които ще бъдат закрити, са в курортите Боровец и Пампорово.

Вътрешният министър Валентин Радев слезе при протестиращите пожарникари, за да обсъди исканията им. До дни ще бъде свикан извънреден Съвет за социално партньорство в министерството, на който една от точките ще бъде именно исканията на пожарникарите.

Пожарникарите ще се отправят и на шествие до Министерството на финансите.

Пожарникарите ще подкрепят и протеста на колегите си от полицията следващата неделя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK