Тест драйв на водородна електрическа кола в центъра на Благоевград

Снимки: ЮЗУ

Първият регионален форум по водородни технологии се проведе днес в Благоевград. Среща-дискусия, постери, образователни клипове и филми, демонстрационно шофиране на автомобил, изцяло работещ с водородно гориво – Toyota Mirai, бяха само част от богатата програма на форума.

Събитието бе открито от главния еколог на Община Благоевград, Диана Стефанова, и от ректора на Югозападния университет „Неофит Рилски”, проф. д-р Борислав Юруков.

„За мен е особено приятно да открия този форум. Енергията е един от най-важните ресурси в днешно време. Знаете, че цялата съвременна политика се върти около енергията. Всеки ден слушаме за цени на петрола, за цени на електроенергията. Водородните технологии позволяват да се обърнем към един потенциално безкраен източник на енергия. Водородът е най-разпространеният елемент от Вселената и всички знаете, че водород се среща навсякъде около нас.

Тази инициатива ще допринесе да поставим една здрава основа на процесите, свързани с водородните технологии, а именно с помощта на науката тези неща да бъдат достатъчно добре разглеждани и най-ефективно използвани. Благоевград  трябва да бъде водещ в България в това отношение и фактът, че тук присъстват много млади хора, ни дава надежда за това”, каза проф. Юруков. Той пожела успех в развитието на технологиите, свързани с водорода.

Програмата на форума стартира с презентационен семинар в зала „22 септември”. Официални гости на семинара бяха проф. дн Дария Владикова – председател на Българската асоциация – водород, горивни елементи и съхранение на енергия, проф. д-р Петър Миланов – председател на Регионалния академичен център в Благоевград, представители на Института по електрохимия и енергийни системи „Акад. Евгени Будевски“ към БАН –  доц. дбн Йолина Хубенова, доц. д-р Гергана Райкова и гл. ас. д-р Благой Бурдин.

Пред ученици, студенти и гости ръководителят на Иновационния център за екоенергийни технологии към ЮЗУ „Неофит Рилски”, проф. д-р Марио Митов, представи развитието на водородните технологии в Благоевград и региона. Проф. Владикова – един от главните инициатори на събитието, направи презентация „Водородната – енергетика – мечта или действителност?!” Тя разказа за целите и резултатите на проекта HyLAW, а гл. ас. д-р Бурдин представи възможностите, които предоставят водородните технологии.

Програмата продължи с тест драйв на водородната електрическа кола Toyota Mirai на пл. „Македония”. Десетки бяха желаещите да тестват автомобила. Голям интерес от страна на учениците предизвика единственият електрически скутер в България, зареждан с електричество, произведено от водород, разработен в рамките на проект „HYDECON”, финансиран по програмата за европейски и териториално сътрудничество „Гърция-България 2007-2013”.   

Регионалният форум по водородни технологии е по повод десетата годишнина на съвместното предприятие „Горивни клетки и водород”. Той бе организиран от Югозападния университет "Неофит Рилски", Община Благоевград, Българската академия на науките, Регионалния академичен център - Благоевград, Българската асоциация - водород, горивни елементи и съхранение на енергия и Фондация "Еко Енергия" със съдействието на Съвместно предприятие "Горивни елементи и водород" и проект HyLAW (FCH-JU-2016-1 субсидиран по договор № 735977).

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK