Преподавателката, открила Историята на Бакшич, стана почетен професор на ЮЗУ (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Със знак за почетен професор бе удостоена днес на официална церемония проф. д-р Лилия Илиева.

Илиева е дългогодишен преподавател и изследовател в Югозападния университет, изключително уважавана от студентите, част от които днес са нейни колеги.

На церемонията проф. Илева получи от ректора на университета – доц. д-р Борислав Юруков, плакет „Почетен професор“ . Всички нейни колеги от Филологическия факултет, начело с декана – проф. д-р Магдалена Панайотова, присъстваха на събитието.

Проф. Илиева стана известна извън научните среди с уникалното откритие, което направи миналата година. Преподавателката откри оригиналния ръкопис на първата "История на България" от Петър Богдан Бакшич. Тази История е с около век по-стара от „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, което напълно преобръща изследванията на филолози, етнолози, историци и други учени.

Професор Илиева е направила откритието си, работейки по проект, финансиран от Фонд “Научни изследвания“, заедно с екип преподаватели от катедрата. Професорът е и ръководител на изследването. Илиева е била в Далмация по стъпките на Историята.

Лилия Илиева е родена в София. Завършила е Софийския университет със специалност „Българска филология“, където следва още две специалности „Философия“ и „Китайска филология“. Продължава обучението си като аспирантка в СУ и асистентка по дисциплината „Съвременен български език“ в ЮЗУ от 1976 г. Става доцент през 1997 г., а професорската си титла получава 2011 г. Дългогодишен ръководител на катедрата по български език към Филологическия факултет.

Специализирала е в Москва, Китай, Дания, Санкт Петербург и Белград. Владее английски, руски, сръбски, хърватски, френски, китайски. Тя е една от най-представителните фигури в областта на науката и по-конкретно в общото езикознание. Автор е на множество трудове, книги, монографии.

„Няма да бъде преувеличено, ако кажем, че благодарение на знанието и владеенето на чужди езици и на изключително широката ѝ ерудиция, днес проф. Илиева е един от водещите изследователи по обща и сравнителна лингвистика в България, която съчетава с успех американското и европейското езикознание. Нещо повече – тя е сред малкото филолози, които са отлични специалности по китайски език в България“, каза в приведственото си слово деканът – проф. д-р Панайотова.

Всичко това високо издига авторитета на ЮЗУ в национален и международен мащаб. Илиева е сред създателите на ЮЗУ, един от първите преподаватели в университета.

„Всички тук сме чели и получили знание от едни и същи книги, затова се наричаме колеги. Целият ми живот е минал в университета, най-много в този. Започнах през 1976 г. буквално на кота 0. И съм много щастлива, че точно тук израснах сред моите колеги и студентите, които са нашата надежда“, каза проф. Илиева.

Тя подари на ЮЗУ в лицето на ректора – доц. д-р Юруков, лондонското издание на старобългарския превод на Евангелието, направен от патрона на ЮЗУ – Неофит Рилски.

Пред медиите проф. Илиева сподели, че откритието, което направи през 2017 на Историята на България от Петър Богдан Бакшич, не е единственото, но е много ценно.

„И други открития съм напарвала, но все пак се радвам, че това откритие се радва на такъв обществен интерес. Пожелавам на младите студенти да не губят тази любознателност, с която идват в университета!“

 

ОЩЕ СНИМКИ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

ПОВЕЧЕ ЗА ОТКРИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK