Теснолинейката Септември-Добринище е един от приоритетите на БДЖ

Снимка: Infomreja.bg

Обмисля се и вариант за закупуване на шинобуси и на специализирани мотриси

Във връзка с появили се опасения в общественото пространство за закриване на теснолинейката, управленският екип на БДЖ държи да поясни, че в никакъв момент не е имало такива намерения, дори напротив -  работи се в посока за развитие и популяризиране на уникалната по рода си теснопътна линия на територията на страната.

Моментните затруднения в обслужването на влаковете по трасето през последните дни са предизвикани от възникнали аварийни необходимости за ремонти по локомотивите. Тяговият подвижен състав, който в момента обслужва теснолинейката, е морално остарял, произведен през 1965 г. и 1988 г., и резервните части за тях са изключително дефицитни, което затруднява процеса по тяхната поддръжка.

Текущият договор за доставка на резервни части се изпълнява от румънска фирма, като за последната получена доставка е извършена рекламация на частите. По тази причина се забавя процеса по извършване на ремонти на три локомотива.

За осигуряване на услугата в дългосрочен план е извършено проучване и са установени контакти с производители на такъв тип локомотиви за технологична помощ в Германия, както и за нов подвижен състав за теснопътната линия Септември-Добринище.

Обмисля се и вариант за закупуване на шинобуси и на специализирани мотриси.

 

КОМЕНТАРИ

selski17:30 - 08.08.2019
Наскоро пътувах по тази линия,мога да ви кажа,че вагоните бяха на 90% ПРАЗНИ, незнам какъв им е кяра на БДЖ,но линията според мен е крайно нерентабилна.
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK