Теснолинейката отново пристига празнично в Якоруда за Гергьовден

Снимка: Infomreja.bg

За четвърти пореден път ще се проведе традиционното празнично пътуване с теснолинейката до Якоруда по случай Гергьовден и празника на града.

Началната спирка е гара Септември (на линията София-Пловдив) в 08:46 ч., а малко преди 12 на обяд влакът пристига в Якоруда, след което празнуващите ще се отправят към Джерджевденските ливади, където якорудчани честват 6-и май.

Сред полите на Рила, на двата бряга на малката река Якорущица, където в миналото била Якоруда, местните родове се събират край параклиса „Св. Георги”, построен върху основите на един от най-старите християнски храмове по нашите земи. Черквата дава курбан за здраве на всички присъстващи, местните си правят шатри, а за гостите от влакчето има място на ливадите да постелите одеяло и да се наслаждавате на красивата природа.

На ливадите ще има музика - любими български народни песни, за да заиграем заедно голямо хоро! Ако все пак предпочитате почивка тип „пикник“, вземете си нещо за хапване, одеяло и добро настроение и нека заедно да напълним теснолинейката за пореден път, за да заявим подкрепата си за нея и да си подарим един незабравим ден сред планината, подканват организаторите.

Влакът за връщане е в 15:50 ч. и пристига в Септември в 19:21 ч. И сутринта, и вечерта от гарите София, Пазарджик и Пловдив има удобни влакове до/от Септември за връзка с влак „Родопи” по теснолинейката.

Във връзка с мероприятието от държавния железопътен превозвач БДЖ ще осигурят допълнителни вагони за 6-и май.

Още вечерта на 5-и май честванията започват в Якоруда с голям фолклорен концерт на градския площад и с ритуала „Топене на белези”, възроден отпреди 4 години.

 

КОМЕНТАРИ

tyo10:35 - 17.04.2019
Винаги си е имало Топене на белези. Не е сега възродено
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK