Терористичната "заплаха" на Бъчварова е отзвук от протест на афганистанци в Лондон

Снимка: БГНЕС

Терористичната "заплаха" на Бъчварова се оказа отзвук от скрит от българските власти протест на афганистанци пред посолството ни в Лондон. Българските власти са скрили информацията за проведен протест на афганистанци пред посолството ни във Великобритания.

На 30 ноември (сряда) пред дипломатическата ни мисия в Лондон се е провела демонстрация на около 20-25 афганистанци, живеещи на Острова, установи проверка на БГНЕС. Именно след протеста пред посолството ни в Лондон, група афганистанци са засечени в социалните мрежи да отправят обидни квалификации срещу България.

Именно тези “заплахи” във Фейсбук, вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова определи днес като терористични заплахи. По-късно от Специализираната прокуратурата отрекоха да са били информирани за категорична заплаха от тероризъм у нас.

Протестът на афганистанците пред мисията ни в Лондон се е състоял миналата сряда от 11.00 часа местно време и е продължил два часа. В демонстрацията са участвали около 20 мъже. Жени и деца не са присъствали.

От видеото, което е публикувано във фейсбук-профила на живеещия в Лондон афганистанец Яма Сагхар, става ясно, че демонстрантите са разполагали със снимки на мигрантите от лагера в Харманли, за които се твърди, че са били бити след като полицията и жандармерията потушиха бунта в бежанския център.

Издигнати са и транспаранти с призиви като: “Спрете убийствата и мъченията на невинни афганистанци бежанци”. Подобни призиви са били отправяни и по мегафон. Очевидно на протестиращите не е било обяснено, че в Харманли убийство не е извършвано, нито е имало мъчения спрямо мигрантите. В организацията на протеста активна роля е имал и президентът на Афганистанското младежко общество във Великобритания Ахмад Тураб.

До напрежение по време на демонстрацията, която е била охранявана от няколко британски полицаи, не се е стигнало. Накрая представители на протестиращи опитват да връчат декларация срещу действията на българските власти в Харманли на българските дипломати, но от кадрите не става ясно дали това все пак се е случило. 

Видеозаписи и много снимки от протеста са били гледани около 60 000 пъти, а споделянията им във Фейсбук са стотици. Именно от коментарите на записите и снимките, дипломатите ни във Великобритания са допуснали, че е налице риск от терористична заплаха. Организация за такава обаче така и не е установена, ако се изключат отправените обиди и заплахи под формата на коментари във Фейсбук.

БГНЕС припомня, че ден след протеста на афганистанците пред посолството ни в Лондон, премиерът в оставка Бойко Борисов разговаря с ръководителя на изпълнителната власт на Ислямска република Афганистан д-р Абдула Абдула. Тогава от правителствената информационна служба не съобщиха Борисов и Абдула да са обсъждали демонстрацията пред дипломатическото ни представителство във Великобритания.

 

КОМЕНТАРИ

Въведете име...08:45 - 06.12.2016
Тия некадърни политици, едва ли не, молят някой терорист да извърши атентат в България. Предизвикват протести без видима причина, например като този организиран от "Патриотите"в Харманли, и сега не ни чака нищо добро. Трупат девиденти за предстоящите избори,за сметка на сигурността на обикновените хора.Български политик-боклук.
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK