Лекари от ВМА обучиха мотористи как да оказват първа помощ на пътя

Снимка: offnews.bg

Десетки мотористи от най-голямата мотоорганизация в България “Sofia Riders” участваха в лекция-дискусия за оказване на първа помощ във ВМА. 

д-р Емил Кържин, който е част от екипа на реанимацията на болницата, показа нагледно на любителите на високите скорости какви са основните стъпки за оказване на първа помощ.

Именно мотористите често се оказват първи на местопроизшествието и затова трябва да бъдат подготвени да помогнат. Аз, като военен хирург, ще ви кажа едно нещо, което бих искал наистина да запомните - най-честата предотвратима смърт на бойното поле и на пътя – това е спирането на външното кървене”, коментира полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, ВРИД началник на Военномедицинска академия.

„Налагането на турникета, външното притискане, вдигането на крайника са изключително важно нещо. Това спасява живот. Само за демонстрация – през бедрената артерия, която е почти колкото пръста ми, за 1 минута може да се загубят около 2 литра и половина кръв, а за 2 минути – има тотална кръвозагуба със смърт. Това кървене се спира с просто притискане.

Идеята ни е, че много често вие сте първи на мястото на инцидента и вие не само с ентусизма, но и със знания, можете да бъдете изключително полезни. Освен за златния час, за който сте чували, най-важни си остават платинените 10 минути след травмата, в които вие ще бъдете там. И вашата помощ може да бъде абсолютно безценна", отбеляза той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK