Пикът на коронавируса посрещаме на Великден

Снимка: Клуб З

В Италия са преминали на схема за лечение, която България е утвърдила, каза Мутафчийски

Пикът на коронавирусната инфекция се очаква да бъде около Великден. Това обяви генерал Мутафчийски в предаването „Лице в лице“.

Бързият тест има търговски смисъл, но той ще е ефективен в края на епидемията. Единственият начин за доказване на заразен е ПСР тестът, който има 100% обективност, каза генералът. Досега не сме останали без тестове, имаме запаси от 8 000 броя.

Ще ползваме тестове, които са сигурни, защото на пазара има много несигурни само с 30% достоверност. Израел, САЩ работят силно в насоката да се създаде тест за бърза и висока степен на достоверност, каза генералът.

От отношение на използването на бързите тестове няма да надделее мнението на Медицинската комисия, категоричен бе Мутафчийски.

В Италия са преминали на схема за лечение, която България е утвърдила преди това. Става дума за лечението с хининова терапия.

При полазването на определен препарат за лечение трябва да се провери дали пациентът има чернодробни заболявания и бъбречна недостатъчност, каза Мутафчийски.

Румъния ще тестват целия Букурещ с тест, който се пробва антиген, СЗО обяви, че спира тестуването в Германия и Франция, стана ясно още от изявлението.

Генералът каза, че се очакват 250-300 апарата за обдишване от Китай, дарени са 25 апарата в страната досега от складове. Апарати без сертификат, както и недостоверни тестове, няма да се приемат. Трябва да има сертификат и гаранция за техническо обслужване.

Има дефицит с анестезиолози, но ние сме длъжни да се справим с това, което разполагаме, каза Мутафчийски.

Според генерала няма смисъл да се изразходва финансов ресурс за епидемиологично проучване в началото на пандемията, а такова ще се направи в края на епидемията.

Към момента няма случай млад човек на обдишване, но в света има такива хора. Положителното е, че младите хора мога да излязат от интубация, каза генералът.

В момента има военна тактика заради това, че всеки от чужбина трябва да се под карантина. В някой държави се смята, че ако един от семейството е болен, цялото семейство е под карантина, каза генералът.

Аз винаги съм бил лекар, нищо, че някои забравят, че съм такъв. Но вирусът не е работа за бяла престилка, допълни Мутафчийски и завърши:

Имам усещането, че съм от три месеца в този водовъртеж, всичко което се направи трябва да даде резултат. Ние изпреварихме много държави в Европа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK