Термокамери на летището "дебнат" за вируса от Китай

Снимка: Infomreja.bg

Оперативна група ще следи разпространението на коронавируса

От днес със заповед на здравния министър е сформирана оперативна междуведомствена работна група, която има за задача да следи разпространението на коронавируса 2019-nCoV, както и да предприеме мерки за ограничаване възможността от пренос и разпространение на вируса у нас. Членове на щаба са представители на Министерството на здравеопазването, Националния център по заразни и паразитни болести, Експертния съвет по инфекциозни болести към министъра на здравеопазването, Министерството на външните работи, Главна дирекция „Гранична полиция“ към Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция „Национална сигурност“. Това посочи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на брифинг в Министерството на здравеопазването.

По думите му оценката на Европейски център за превенция и контрол на заболяванията е, че бъдещето разпространение на коронавируса 2019-nCoV е много вероятно, като заплахата за внос в Европейския съюз е средна, а предприеманите от държавния здравен контрол на страните-членки мерки, са адекватни.

„Въпреки ниската вероятност за внос на вируса у нас, е създадена необходимата организация, за да бъдем в готовност – няколко пъти вече е проиграна процедурата за реакция при съмнение за лице, носител на  коронавирус 2019-nCoV“. Това заяви директорът на Столична РЗИ д-р Данчо Пенчев.

В момента на летище София се осъществява засилен контрол, включително с термометриране чрез инфрачервени термокамери, като особено внимание се обръща на пътниците, пристигащи от Москва, Истанбул и Лондон – градовете, в които има прекачване на пътуващи от Китай.

По отношение на българския ансамбъл от Петрич, пристигнал по-рано днес от Пекин, доц. Кунчев обясни, че са предприети необходимите противоепидемични мерки. Дадени са указания на личните им лекари, които в срок от 14 дни да проследяват тяхното здравословно състояние. За целта в болницата в Петрич е разкрит специализиран кабинет, към който членовете на ансамбъла могат да се обръщат при оплаквания.

Информация за разпространението на коронавируса 2019-nCoV и за мерките, които здравните власти предприемат в световен мащаб, страната ни получава от Световната здравна организация, Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм, Комитета за здравна сигурност към Европейската комисия в Люксембург и Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Атланта.

По темата за грипната обстановка в България доц. Кунчев съобщи, че в момента на територията на 1/3 от страната има констатирана повишена заболяемост – над 227 души на 10 000 население, което е причината за обявяване на грипна епидемия. Резултатите от вирусологичните изследвания на взетите от пациентите проби показват, че превалира щамът H3N2. Той засяга предимно деца от 5 до 14-годишна възраст, като следват групата на децата до 5-годишна възраст и младежите. „Тази година се наблюдава по-ниска заболяемост сред активно трудещите се и възрастовата група над 65 години. Последното се дължи както на факта, че при възрастните е налице известен имунитет към въпросния щам, така и на повишения тази година интерес към противогрипната ваксина“, посочи д-р Кунчев.

На 31 декември 2019 г. здравните власти в град Ухан, административен център на провинция Хубей, Китай, информираха за взрив от случаи на пневмония с неясна етиология сред лица, посетили пазара за продажба на риба и животни - Wuhan’s South China Seafood City market и оплаквания от треска, суха кашлица и затруднено дишане. На 9 януари 2020 г. бе съобщено, че е установен причинителят на заболяването – нов щам Коронавирус, който е различен от всички познати досега. Коронавирусите причиняват заболявания, вариращи от обикновената настинка до тежки заболявания, като Близкоизточен респираторен синдром и Тежък остър респираторен синдром. Обявеният инкубационен период на заболяването е от 2 до 12 дни, средно 7 дни.

По данни на Световната здравна организация към 26.01.2020 г. в световен мащаб са регистрирани общо 2 014 потвърдени случая на заразени с новия коронавирус. Съобщени са 56 смъртни случая. В Китай, Хонг Конг, Тайпе и Макао са регистрирани 1 985 сл. 29 случая са докладвани от други страни: Тайланд, Япония, Република Корея, Сингапур, Виетнам, Австралия, Малайзия, Непал, Франция и САЩ.

Поради създадената епидемична обстановка и с цел превенция на заболяването и намаляване на риска от възникване на нови случаи, Министерство на здравеопазването препоръчва на гражданите следното:

При пътуване до Китай:

  • Избягвайте близък контакт с хора с клинични симптоми на респираторна инфекция (висока телесна температура, кашлица, кихане), както и места със струпване на много хора и масови прояви;
  • Избягвайте консумация на сурова или недобре термично обработена храна от животински произход;
  • Избягвайте близък контакт с живи или умрели домашни и диви животни или повърхности били в контакт с животни;
  • Измивайте редовно ръцете си с вода и сапун или използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа;
  • Избягвайте да докосвате очите, устата и носа си;
  • Използвайте маска, закриваща устата и носа. След поставянето ѝ избягвайте да я докосвате, а след сваляне я изхвърлете веднага и измийте ръцете си;
  • При възникнали симптоми на остра респираторна инфекция спазвайте т. нар. респираторен етикет - при кихане и кашляне закривайте устата и носа си с еднократни хартиени кърпи за нос, които след употреба изхвърлете незабавно и измийте ръцете си. При невъзможност, използвайте ръкава на носената дреха като свийте ръката в лакътната става, така че с предмишницата да се прокрият носа и устата. Не използвайте дланта на ръката си.
  • При поява на висока телесна температура, кашлица или затруднено дишане потърсете незабавно медицинска помощ и споделете с медицинския специалист информация за пътуването си.

За пристигащи от Китай:

В случай на симптоми, подсказващи за респираторни заболявания преди, по време или след пътуване:

  • Избягвайте контакти с други хора и потърсете медицинска помощ от лекар-инфекционист, а при невъзможност от общопрактикуващ лекар;
  • Използвайте маска, покриваща носа и устата;
  • Избягвайте използването на обществения транспорт;
  • Задължително информирайте медицинските специалисти за подробности за пътуването – дати на отпътуване и завръщане, продължителност на престоя, места, на които са пребивавали, евентуални контакти с болни, посещения на пазари за животни или контакти с животни.

В случай, че симптомите на респираторна инфекция се появят по време на полет, информирайте незабавно за това екипажа на самолета.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK