Територията извън София в Югозападен район трябва да се стреми към по-високо икономическо развитие

Снимки: МРРБ

17 представители на общините влизат в основния състав на бъдещия Регионален съвет за развитие за Югозападен район на планиране

В Югозападния район територията извън София трябва да се стреми да догони по икономическо развитие столицата. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова на среща с представители на общините от Югозападен район. Тя представи новия регионален подход и интегрираните териториални инвестиции за бъдещия програмен период 2021 – 2027 година.

Заместник-министър Николова подробно разясни структурата и ролята на регионалните съвети за развитие. В новия програмен период те имат важна роля, защото ще правят първоначален подбор и оценка на проектите, които имат шанс да бъдат финансирани с европейски средства. 

През периода 2021 – 2027 година в Югозападен район центровете на растеж ще са градовете Благоевград и София. Районът включва тези две области, както и Кюстендил, Перник и София област. Общо 56 са членовете на Регионалния съвет за развитие за Югозападен район, като основният състав включва 17 представители на местната власт – четирима от област  Благоевград, двама от област Кюстендил, двама за област Перник, София област ще има трима представители, а Столична община – шест.  Останалите са представители на държавната администрация, висши училища, неправителствения сектор и други.

След гласуване беше решено Благоевград да се представлява от Румен Томов – кмет на община Благоевград, Красимир Герчев – кмет на Разлог, Арбен Мименов – кмет на Сатовча и Иван Кадев – кмет на Банско. Представители на област Кюстендил ще са Петър Паунов – кмет на Кюстендил, и Методи Чимев – кмет на Дупница. Кметовете на Радомир – Пламен Алексиев, и на Брезник – Васил Узунов, ще са представителите на област Перник в съвета. София град ще се представлява от Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, общинските съветници Николай Стойнев, Георги Георгиев, Николай Велчев и Борислав Иванов и Трайчо Трайков – кмет на р-н „Средец“. София област ще бъде представлявана от Алекси Кесяков – кмет на община Челопечене, Васко Стоилков – кмет на община Сливница, и Трайко Младенов – кмет на община Костинброд.

„Когато говорим за развитие на територията не трябва да се делим на централна и местна власт или на заинтересовани страни, а трябва да работим заедно именно за постигане на конкретната цел – догонващия ефект на всяка една територия към по-високо икономическо развитие“, заяви заместник-министър Николова. И допълни, че малките и големите общини ще трябва да работят в партньорство, за да определят приоритета, който допринася за комплексното развитие на територията. „Даваме ви пълна свобода да решите какво е важно за вас, какво е нужно за вашата територия, да го обедините със съседните територии и да прецените това ли е най-приоритетният проект, който трябва да бъде изпълнен с европейските средства и това ли е най-приоритетният проект, който ще генерира развитие за вашата територия“, обърна се към представителите на местните власти Деница Николова.

Заместник-министърът обясни, че проектните концепции могат да са с различен тип дейности и мерки, като дори може да се обединява и финансиране от различните оперативни програми, за да се допринесе за цялостното решаване на проблем в дадена територия и тя да се развие още повече, така че да има догонващ ефект по отношение на останалите части на страната, а и на ниво Европейски съюз. С най-големи шансове да получат финансиране са тези проектни концепции, които имат добавена стойност към икономическото развитие или извеждане на икономическия потенциал в дадена територия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK