Ученици от Петрич ще се докоснат до традициите на с. Габрене

Снимка: ПП "Беласица"

На 18 юни (вторник) ученици от Професионална гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, град Петрич, ще се докоснат до традициите на с. Габрене, община Петрич, като посетят историко-етнографската сбирка към Народно читалище „Просвета -1928“ в селото.

Учениците ще бъдат посрещнати от жените в Габрене, които са майсторки в приготвянето на типични местни ястия. Освен в кулинарията, възпитаниците на гимназията ще бъдат посветени във фолклора в селото, ще тъкат, предат и навиват прежда. Идеята на събитието е, чрез срещата на поколенията, да се засили приемствеността в обичаите и приготвянето на гозбите, които не могат да бъдат научени на друго място.

Снимките и рецептите на приготвените ястия, характерни за с. Габрене, намиращ се в землището на Природен парк “Беласица“, ще бъдат включени в книга - “60 рецепти и още нещо“, която гимназията предстои да издаде  в навечерието на своя 60-годишен юбилей.

  Инициативата е част от проект "Чиста природа днес – здраве и пълноценен отдих утре“ на „ПГИТ „Проф. д-р А.Златаров“ - Петрич, който се реализира в партньорство с Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите и се финансира от Дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери за да помогнеш“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za