Затварят всички училища в Гърция до края на месеца

Снимка: ЕПА

Родителите имат право на извънреден платен отпуск до края на карантината

В Гърция от понеделник затварят всички училища до края на месеца заради нарастващия брой на случаите на Covid-19.

Северна Гърция - предимно Солун и Серес, за сега са с най-висок брой заразени, което поставя на изпитание здравната система.

След университетите и гимназиите властите в Гърция прекратяват дейността на началните училища и детските градини. Причината за това решение, според изявление на министъра на образованието, е не броят на случеате на заразени ученици, а да се ограничи движението навън на родители, които ежедневно водят децата до училище.

За учениците от горните класове обучението вече седмица се извършва онлайн. За малките деца държавната телевизия ЕРТ започва излъчване на видеоуроци и специални детски програми.

Родителят има право на извънреден платен отпуск до края на карантината, съобщиха от министерството по труда.

Кметове и областни управители разпоредиха общинските служители в сектори с прекратена дейност да се включат в „помощ вкъщи“ за възрастни хора.

Министърът на здравеопазването отново прикани към стриктно спазване на всички ограничения, за да не се наложи удължаване на карантината след 30 ноември.

Лекарите обаче са на мнение, че при такава скорост на разпространение на вируса е почти сигурно, че карантината ще продължи и през декември. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

AaA17:28 - 14.11.2020
Браво на Гърция, строги мерки, само така се побеждава вируса, а не като България не сериозни и безотговорни, дори болни ходят на работа и училище
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK