Военновъздушните сили на България и Гърция проведоха съвместни полети

Снимка: МО

Съвместните полети са в рамките на тренировката „Green Bridge - 2020”

Екипажи на самолети МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и на F-16C/D от състава на 330 ескадрила от авиобаза Неа Анхеало, Република Гърция, проведоха за седма поредна година съвместни полети в рамките на тренировката „Green Bridge - 2020”.

Съгласно сценария, в първия етап на тренировката дежурните екипажи на българските изтребители МиГ-29 успешно прехванаха „пътнически самолет, отклонил се от полетния план“.

Ролята на „самолета-нарушител“ беше изпълнена от български военно-транспортен самолет С-27J Спартан. Българските изтребители съпроводиха и предадоха на гръцките изтребители „самолета-нарушител“, а те го принудиха да кацне на указано в Гърция военно летище.

През втория етап от тренировката в полета си към България „самолетът-нарушител“ беше предаден във въздуха от двойка F-16 под контрола на двойката български МиГ-29 и беше принуден да кацне на летище Граф Игнатиево.

По време на съвместните полети действията на екипажите по реалното приемане и предаване на „самолета – нарушител“ се ръководеха от  съответните национални центрове за управление и докладване.

Българските и гръцките бойни летци оперираха от базовите си летища в изпълнение на презгранични операции при контрол над въздухоплаването и охраната на въздушното пространство с цел постигането на по-добра координация и оперативна съвместимост.

Друга важна цел на съвместната тренировка беше повишаването на подготовката на екипажите за прецизно изпълнение на съгласувани по време и място полетни задачи във въздушното пространство на Република България и Република Гърция.

Първата съвместна летателна тренировка с гръцките Военновъздушни сили за изпълнение на мисия по охрана на въздушното пространство на двете страни в системата на ПВО и ПРО на НАТО се проведе през 2013 г. под наименованието „DACT – 2013”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK