В Гоце Делчев честват 107 години свобода

Снимка: Infomreja.bg

Президентът поздрави всички неврокопчани

Днес отбелязваме 107-ата годишнина от Освобождението на гр. Неврокоп, сега Гоце Делчев. През 1912 г., по време на Балканската война, тогавашният град Неврокоп е освободен от османско робство и негов първи кмет става поетът революционер Пейо Яворов. Община Гоце Делчев отбелязва годишнината с едноседмична програма, която започна на 14 октомври, но днес е кулминацията на честванията.

Официалната програма днес започва в 16:00 часа с полагане на венци и цветя на паметника на ген. Стилиян Ковачев, а след това - на паметната плоча на Пейо Яворов на ул. «Търговска» и паметника на Христо Ботев. В 17:00 часа Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий”. Междувременно, във времето от 16.30 ч. до 17.30 ч., на площад «Гоце Делчев» ще бъдат посрещнати участниците в първия туристически поход „Освободителите на Неврокоп“, организиран от Туристическо дружество «Момини двори».                                                                                                                                                                                                                                                       

Програмата ще продължи с полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на централния площад в 17:30 часа, а след това, в 18:00 часа, - и на паметника на загиналите във войните. В 18:30 часа в Дома на културата ще започне концертът на една от най-обичаните български групи – «Тоника СВ», заедно със Стефан Диомов.

Тази вечер, като част от програмата за празника на града, в Гоце Делчев започва първият международен турнир по хандбал за деца, родени през 2005/2006 г. „Атанас Карабельов”. Турнирът е в памет на основоположника на този спорт в града. В надпреварата ще участват 7 отбора от България и чужбина, като гостите от чужбина  са от Гърция, Сърбия и Северна Македония.

По повод празника на град Гоце Делчев, е получен поздравителен адрес от Президента на Република България Румен Радев. В него се казва:

«Приемете искрените ми поздрави по случай 107-ата годишнина от Освобождението на Неврокопския край.

В този тържествен ден да се поклоним пред паметта на героите, които дадоха живота си, за да пребъде България. Винаги да носим в сърцата си завета на делата им и да съхраним вярата и устрема за национално единение и свобода. Днес повече от всякога имаме нужда да повярваме в себе си и вдъхновени от желанието си към по-добро, да сътворим утрешната история.

Приветствам общинското ръководство за усилията да изгради благоприятна среда и съвременни условия за живот за всеки. Продължавайте да подкрепяте своите съграждани и заедно търсете възможности за добруването на региона.

На гостите и жителите на Гоце Делчев желая здраве и успехи. Нека днешният ден бъде още един повод да засвидетелствате любовта си към родния край. Честит празник!»

Получени са поздравителни адреси и от Националното сдружение на общините в Република България, Синдиката на българските учители и други. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK