Директорът на ГПЧЕ „Симеон Радев” - гр. Перник, с поздравителен адрес по случай Европейския ден на езиците

Уважаеми съграждани, уважаеми родители, скъпи колеги и ученици,

Днес е един много специален ден не само за нас, но и за хиляди хора по света, защото ние празнуваме Европейския ден на езиците, който на 26. септември през 2001 г. е обявен за официален празник и оттогава се чества ежегодно.

Неговата цел е насърчаването на изучаването на чуждоезиковото многообразие на езиците, които само в Европа са 225 местни езика.

Езиковото богатство е прозорец към света и неслучайно 95 млн. говорят немски, 80 млн. говорят английски и френски, 40 милиона говорят испански, езиковото многообразие е безспорно средство за по-добро международно и културно разбирателство и ключов елемент от богатото наследство на Европа.

Да владееш език е богатство, защото той разширява човешките хоризонти, особено в нашия съвременен век - за младите хора. Още поетът Пенчо Славейков е възкликнал навремето: ”Езикът е виолина, която всякой майстор нагласява по своя начин!”.

Езиците са кръстопът на надеждата, които водят към прекрасни светове.

Знае се, че английският е глобален език, или както го нарича Нелсън Мандела: ”Той е като кислород и слънчева светлина…”

А някой друг мислител беше възкликнал: ”Английският език е лирическа поезия”. Когато владееш някакъв език, ти можеш да си поискаш хляб, да се обясниш в любов, да изпееш песен или да напишеш Конституция.

Всеки език може да бъде красив, древен, изразителен, тайнствен или достоен, но трябва да го владееш!

 

Теменужка Крумова

Директор на ГПЧЕ „Симеон Радев”- гр. Перник

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK