Телефонните измамници звънят от чужбина и лъжат хората в Благоевградско

Директорът на ОДМВР-Благоевград, Николай Хаджиев, снимка: Infomreja.bg

Телефонните измами се явяват най-големият бич за обществото наред с наркотиците и палежите на коли.

Това доказва справка на МВР, официално изнесена от директора на полицита в Благоеввград - Николай Хаджиев.

Установено е, че телефонните измамници, действащи на територията на област Благоевград, не са от този край.

Схемата, по която действат, не е променена – „Крадецът вика „Дръжте крадеца!“. Представят се за полицаи, които искат съдействие за залавяне на телефонни измамници. Възрастните хора са основна мишена.

Според „репертоара“ на измамниците, мнимите полицаи имат списъци с телефонни номера, на които звънят, за да искат пари, с които ще осигурят по-бързото залавяне на претъпниците.

Номерата, от които се обаждат измамниците, са най-често от румънски, т. е. действат с чужди карти. Голяма част от самите апаши са извън територията на страната ни. В България измамниците си намират така наречените „мулета“, които взимат парите.

Основно измамниците са от Северна България – Русенско, Силистра и познатото Ветово.

Николай Хаджиев, сподели, че за него е неразбираемо защо когато действителен полицай иска съдействие от хората, те не оказват такова, а по телефона са подлъгвани от мними ченгета.

Масово при изправянето на съдебната скамейка, заловените измамници се признават за виновни, което намалява присъдата им. Регистриран е и случай, при който мъж, излязъл преди 3 месеца от затвора заради телефонни измами, отново е задържан и съден заради същата дейност.

Комисар Хаджиев апелира хората да не се подлъгват по думите на непознати, тъй като полицията не търси от гражданите пари и накити за разкриване на престъпления. Въпреки анонсите по телевизията, възрастните хора трябва да бъдат всекидневно предупреждавани да не дават спестяванията си на когото и да било.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK