Разследват председател на читалище за проповядване на фашистка идеология в Кюстендил

Снимки: Infomreja.bg

Районна прокуратура – Кюстендил, ръководи разследване по досъдебно производство за проповядване и подбуждане към дискриминация и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност - престъпление по чл. 162 ал. 1 от НК.

На 05.06.2019г. в ОДМВР- Кюстендил, е подаден сигнал от гражданин, че на различни места в Кюстендил са разлепени плакати, съдържащи изображение на немски генерал от Втората световна война – Фердинанд Шьорнер във военна униформа с нацистки символи под надпис „Героите от Втората световна война 1941-1945“, приканващи за среща на 06.06.2019г. в гр. Кюстендил, ул. „Търговска“ № 13, от името на читалище „Зора“ в гр. Кюстендил.

Уведомен е прокурор от Районна прокуратура –  Кюстендил, и при условията на неотложност е започнато досъдебно производство.

В рамките на разследването са извършени 4 огледи на местопроизшествия, при които са иззети веществени доказателства, в това число и разлепените плакати. Установени са и други места в града с разлепени плакати.

Вчера вечерта в района на Килийното училище в Кюстендил се изсипаха няколко екипа на полицията. На мястото беше и председателят на Читалище „Зора“, Иван Сапунджиев.

Присъствието на големия брой полицейски служители притесни кюстендилци, които по това време преминава покрай района на проверката.

„Имаше страшно много полиция. Не разбрахме какво се случва, но определено се уплашихме“, коментираха кюстендилци.

Районна прокуратура – Кюстендил, е поискала и получила разрешение от Районен съд – Кюстендил, за претърсване на жилището на председателя на читалището, където се намира и адреса за кореспонденция на читалище „Зора“. Към момента се извършват действия по претърсване и изземване.

Прокуратурата е събрала и други доказателства за извършване подобни деяния в минал период.

В кратки срокове РП – Кюстендил, ще извърши анализ на доказателствата дали деянието осъществява признаците на престъпление против Републиката – за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията обществен и държавен строй – престъпление по чл. 108 ал.1 от НК и евентуалното изпращане на досъдебното производство компетентност на Специализираната прокуратура. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK