Задържаха 80-годишна жена, участвала в опит за телефонна измама на прокурор

Снимка: Infomreja.bg

80-годишната Веселинка Р. е задържана с постановление на Районната прокуратура във Варна за срок до 72 часа, след като срещу нея е било повдигнато обвинение за опит за телефонна измама – престъпление по член 210, ал. 1, във връзка с член 209, във връзка с член 18 от НК. Обвиняемата отишла да прибере поискани пари от телефонни измамници, които позвънили на стационарен телефон на Районната прокуратура.

Схемата за измамата е класическа. Лекар поискал пари от майка на пострадало в катастрофа момиче, при животоспасяващата операция на което били поставени златни пирони. Мнимият лекар звънял от румънски мобилен номер и заплашвал, че ако не получи 30 000 евро за златните пирони, ще прати на майката банда от 15 души.

Другият участник в схемата, чиято роля е на „доброто ченге“, е мним полицейски инспектор, представил се като Красимир Николов от общинска полиция. Той обещал съдействие на заплашената, която по случайност е прокурор в Районната прокуратура.

Телефонната епопея започнала в 10,05 часа на стационарния телефон в Районната прокуратура във Варна, взет за домашен телефон от измамниците, продължила на мобилния телефон на нарочената за жертва и завършила около 18,30 часа на 20 февруари със задържането на 80-годишната Веселка. Възрастната жена била изпратена да прибере парите, които по заповед на измамниците жертвата на телефонната измама трябвало да изхвърли от терасата на жилищен блок, в който уж живеела.

След десетки уговорки, заплахи и искания да бъдат изтеглени всички налични пари от банковата сметка на „жертвата“, за които измамниците уж имали информация от банкова служителка, сумата за златните пирони била намалена до 6830 лева. В торбичка бил поставен плик с банкови брошури, имитиращ пачка с пари. На адреса се появила възрастната жена, която непрекъснато говорела по мобилен телефон с измамниците. Те я насочвали къде да търси торбичката с изхвърлената сума. Тогава 80-годишната Веселинка Р. била задържана от полицейски служители, които очаквали на място пристигането на човека на телефонните измамници.  

След образуване на досъдебното производство по случая и последвалото претърсване на адреса на задържаната Веселинка Р. полицията намерила в дома й 500 лева и вещи от друга телефонна измама, извършена на територията на Районната прокуратура в Девня с нейно участие.

Това е поредната телефонна измама на територията на Варна за последните три седмици. Установени са петима телефонни измамници, като трима от тях вече са с мярка за неотклонение „Задържане под стража“. От ноември до края на януари тази година престъпната дейност на телефонни измамници се разследва по 16 досъдебни производства. Общата сума на измамите е над 80 000 лева.

До разкриването на поредната телефонна измама се стигна след изключителна координация и пълно взаимодействие между Районната прокуратура във Варна и служители на ОД на МВР във Варна. Днес говорителят на Районната прокуратура във Варна прокурор Вяра Алексиева разкри подробности по случая на брифинг с журналисти.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK