Телефонен измамник отмъкна близо 300 000 евро от старица

Снимка: Infomreja.bg, архив

Телефонен измамник е откраднал 269 000 евро и 18 000 долара от дома на 80-годишна жена от Първомай. Това е най-голямата досега телефонна измама у нас.
Извършителят е 34-годишен циганин и е бил задържан по пътя София-Варна около Велико Търново, съобщават от пловдивската прокуратура, цитирани от News.bg.

Около 16:30 ч. във вторник мъжът се обадил на домашния телефон на възрастната жена в Първомай. Той се представил за доктор Николов от Окръжна болница. Поискал ѝ 30 000 лева първоначално, необходими за операция на внука й, който е катастрофирал и приет в болница. Възрастната жена заявила, че разполага с парите. Непознатият й съобщил, че ще прати куриер да вземе сумата.

След като отишъл на определеното място, бабата казала, че има само 500 лева и ги дала на измамника. След това обаче уточнила, че има метална каса с по-голяма сума пари. Жената дори предложила на непознатия да отиде до магазина да купи ъглошлайф, за да разбие касата, тъй като нямала в себе си ключ. Касата е собственост на внука й, който живеел при нея.

След като отворил частично сейфа, измамникът се натъкнал на 268 000 евро и 18 000 долара. Вътре в касата останали още пари.

Възрастната жена разбрала, че е жертва на измама едва вечерта, когато се обадила на дъщеря си и научила, че внукът е жив и здрав и нищо не му се е случило.

Преносителят на парите - мъж на 34 години, е задържан след предприети действия от пет областни дирекции на полицията на пътя София-Варна около Велико Търново със сумата от около 170 000 евро. Останалата част - т. е. своя дял, бил оставил вече в село Гарваново край Хасково, откъдето е родом.

Задържан е и друг мъж - 24-годишен криминално проявен от Горна Оряховица. И двамата са осъждани преди за подобни престъпления. Предстои прокуратурата и полицията да изнесат още подробности за случая.

Това на практика е най-голямата досега телефонна измама у нас. Фактите бяха изнесени от старши комисар Христо Разсолков, директор на областната дирекция на МВР-Пловдив.

Зам.-окръжният прокурор Галин Гавраилов каза, че от началото на годината в Пловдив има осъдени 18 лица за телефонни измами, има и пет висящи наказателни производства с петима задържани за постоянно зад решетките.

„Прокуратурата и полицията в Пловдивския регион водят строга наказателна политика и са най-активните институции в страната  по разкриване и наказване на извършителите на телефонни измами. Работим така от години", заяви Гаврилов. Той подчерта, че тези престъпления се отличават с изключително висока степен на обществена опасност, тъй като жертви на престъпните посегателства стават най-често възрастни и беззащитни хора, а измамниците посягат на последните им спестени пари.

От своя страна районният прокурор на Първомай Йоанна Запрянова допълни, че са извършени неотложни процесуално-следствени действия - претърсвания и обиски. „Открити са всички пари, които са присвоени от измамниците. Разследването по случая продължава, включително и в насока повдигане на обвинение на двамата извършители", допълни прокурор Запрянова. Разпитват се свидетели, предстои да бъдат назначени експертизи.

Телефонната измама е разкрита за пет часа. Това е станало под ръководството на Районна прокуратура-Първомай, съвместно с ОД на МВР-Пловдив и със съдействие на служители от областните дирекции на полицията в Смолян, Хасково, Стара Загора, Велико Търново и Габрово.

В Асеновград делата за телефонни измами са 6, в Карлово има две, едното е висящо, другото прекратено. Всички обвиняеми или задържани досега в Пловдив и областта за този род престъпления, са от района на Велико Търново, Горна Оряховица, Павликени и Ветово.

 

КОМЕНТАРИ

ветово19:16 - 09.09.2015
Горна Оряховица и Ветово са Меката на тел измами.там всичко циганско трябва да се запали от 4-те края барабар с циганските палати.
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK