Телата от Варна са идентифицирани, издирваният Димитров е единият загинал

Снимка: БГНЕС

Едното тяло е на 53-годишна жена

Заключението на ДНК-експертизите, назначени от Окръжната прокуратура във Варна за установяване самоличността на двете тела, открити след взрива в блок 302, вх. 3 в кв. „Владиславово“, са готови. Съвпадението на ДНК на Веселин Димитров и жената от другото жилище – 53-годишната Мариана, чието тяло бе открито в съседния на взривения апартамент, е стопроцентово.  

Както по-рано днес съобщи днес на брифинг окръжният прокурор на Варна Красимир Конов, съдебните медици взеха проби от намерените две овъглени тела. Заедно със сравнителен материал, взет от техни кръвни роднини, пробите бяха изпратени в лаборатория за извършване на експертиза по метода на ДНК-профилирането.

Обемен взрив с последващ пожар е причина за двете жертви и значителните материални щети в блок 302 на кв. „Владиславово“ във Варна. Той най-вероятно е предизвикан от висока концентрация на газ пропан-бутан и бензин. Категоричен отговор за това обаче ще даде комплексната експертиза в областта на химията и взривното дело. Тя е възложена на специалисти от лабораторията на Специализирания отряд за борба с тероризма в София.

От нея се чакат и отговори на въпросите какви вещества са използвани за взрива и за последвалия мощен пожар, направил негодни за обитаване два апартамента и нанесъл щети и на други домове във входа. Това обяви днес на брифинг окръжният прокурор на Варна Красимир Конов, в който участва и заместник-директорът на ОД на МВР комисар Андрей Ангелов. 

На 15 януари 2020 г. – два дни след взрива с последвалия пожар в апартамент 24 във вход 3 на блок 302, един от обитателите там – Веселин Димитров, е трябвало да напусне дома след издадена заповед за незабавна защита от домашно насилие на Варненския районен съд. Тя е била поискана от съжителката на Димитров, която в края на миналата година след упражнено от него насилие е настанена в кризисен център. Заповедта е с дата 6 януари 2020 год., а изпълнението е било незабавно. Полицейски служител се свързал с Димитров, който обещал да не създава проблеми при напускането на апартамента, собственост на съжителката му.  

Прокуратурата разполага със свидетелски показания, че дни преди взрива бившият  полицай се е снабдил с  около 11 литра газ пропан-бутан и около 30 литра бензин. Това се е случило в началото на месец януари. Смята се също, че той се е барикадирал в дома с мебели и така детонацията от взрива е била още по-силна. Ударната вълна е избила стената между двата апартамента, като е нанесла огромни разрушенияи и на съседския. Там бе намерено овъгленото тяло на едната жертва.

При назначените две съдебномедицински експертизи са иззети проби от двете овъглени тела, които са предоставени заедно със сравнителен материал в биологична лаборатория за провеждане на изследване по метода на ДНК- профилирането. Заключението ще даде категорична информация за  самоличността на загиналите.

Косвените доказателства по разследването обаче говорят, че най-вероятно второто овъглено тяло е на самия Веселин, отговори на журналистически въпрос окръжният прокурор Красимир Конов. Както е известно, бившият военен и полицай беше обявен за общодържавно издирване.

Поставените въпроси пред експертите от назначената пожаротехническа експертиза ще дадат отговор на въпроса за огнището на пожара.  

До момента са извършени 14 огледа и са разпитани 20 свидетели.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK