Текстът за химн на Дупница избран, думата има композиторът Георги Костов

Приключи конкурсът за избор на текст за химн на град Дупница. В продължение на няколко дни се гласуваше на сайта на Общината за три варианта, избрани от комисия. Общият брой подадени предложения бяха 9.

Със 147 гласа на първо място се класира текста на Богомил Бояджиев, следван от текста на Иван Тренев със 134 гласа и трети остана текста на Ивианна Денчева със 124 гласа.

“Текстът на Бояджиев ще претърпи редакции, за да бъдат изчистени някои неточности в него, както и за да бъде приведен във вид съобразен с музикалната фраза и метрум. Бояджиев и маестро Георги Костов ще обсъдят, ако са необходими и други корекции за още по-силно влияние на симбиозата текст и музика”, коментира Таня Камбурова, старши специалист “Култура”.

Комисията по избор на предложенията бе отбелязала задължителни промени в текстовете и на трите избрани. В случая с текста на Богомил Бояджиев промени ще претърпи използването на "Авлига" и "Балкан".

Текстът е вече предаден на композитора Георги Костов. Идеята е на 19 октомври да бъде изпълнен на пл. “Свобода” от мъжки хор “Св.Иван Рилски” с диригент Таня Камбурова и хор на момчетата “Канон” с диригент Иван Гатев.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Избраният вариант:

Над Рила светлее, изгрява зората,
събужда се Дупница от сладкия сън.
Авлига запява, далеч в небесата,
отеква в простора камбанния звън.

Навред оживява, някои запява
и сякаш край нас е Светеца Иван.
Той сила ни дава, чудо настава,
поемаме сили от роден Балкан.

Със пламък духовен, мечтите се леят
и раснат красиви, човешки дела.
В небето над Дупница птиците пеят-
да расне града ни с мечти и крила.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK