Тежко червено вино се ля в преспи сняг в Полето

снимки: Община Симитли

За първи път винарите в симитлийското село Полето, славно с 390 дка лозови масиви на най-добрия слънчев припек си мериха майсторлъка. А конкурсът за най-опияняващия гроздов елексир се превърна в истински зимен празник в селото.

Преди да се разлее първата чаша вино, отец отслужи молебен за здраве, след което заедно с кмета на селото Иван Манчев ритуално зарязаха лозите, поляха ги с вино и благословиха годината да е здрава, плодородна, със сочни гроздаци и пълни бъчви с вино.

На пъпа на селото, седнал на трон, бе местният виночерпец на боговете. Сухи съчки пукаха в огъня до него, а край тях празнуващите извиха тежки мъжки хора. Още щом свирна музиката Царят на вината поведе хорото, до него се хвана общинският кмет Апостол Апостолов и плътно до него селският управник, „виновникът” за веселбата в Полето Иван Манчев.

Надпиването, без препиване, с майсторски вина бе гарнирано със 100 кила прясна мръвка, домашни суджуци, вкусни баници по бабини рецепти, добро настроение с жива музика, много сняг и жив огън на площада.

Докато се вихреше веселбата, 15 майстори на гроздов елексир се впуснаха в надпреварата за най-добро червено вино в първия конкурс за винарите от Полето. Дегустатори бяха местни разбирачи, стари винари, които подредиха вината в генералното класиране. Безапелативно петчленното жури присъди първото място за най-добро червено вино на майстора Георги Стойчев.

Веднага след него, с няма и пункт разлика, по достойнство бе оценено и виното на Илия Благов. В призовата тройка, по аромат и тежест, се подредиха бутилките с червено вино и на секретарят в кметството в Полето, най-дългогодишният служител на община Симитли, наскоро чукнала 60-тте Снежана Великова.  

Техническият директор на „Септември” Симитли Методи Стойнев е най-големият майстор на бели вина. Отличието му бе присъдено в родното му село Полето на първия по рода си конкурс за майсторско вино. Методи Стойнев грабна безапелативно приза най-добро бяло вино, нищо, че бе единствено, конкуриращо се сред белите вина.

Ценителите на гроздовия елексир обаче бяха категорични, че и 50 конкурсни бели вина да са накусили, едва ли щяло да има по-добро от това, отлежало в бъчвата в хладната маза на бащината къща на Мето Стойнев.

Ценителите на виното, събрали се на първия по рода си в Полето празник на гроздовия елексир замръкнаха на открито, опиянени от виното и любовта в снежния месец февруари.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK