За поредна година живописното Делчево събира стотици хора на Еньовден

Красивото и живописно гоцеделчевско село Делчево за поредна година ще бъде домакин на традиционния летен фестивал „Еньовденски тайнства”, който тази година ще се проведе на 23. и 24. юни /събота и неделя/. Организатор на фестивала е Община Гоце Делчев.

Програмата в първия ден – събота, ще започне в 19.00 часа, когато малки и големи ще могат да се включат в приключенска разходка по пътеките около селото за бране билки и цветя. Младите момичета ще участват в ритуала „Мълчана вода” в местността Вълчова тумба.

В неделния ден, когато ще бъде отбелязан прекрасният празник Еньовден, програмата ще започне в 05.00 часа с посрещане на слънцето и бране на билки в местността Вълчова тумба. След това врати ще отвори ателие за изработване на еньовски венци.

И тази година Еньовата буля ще отправи своята благословия, а всички, които желаят ще могат през еньовския венец за здраве и късмет. На мегдана в Делчево ще има и още едно ателие – по грънчарство.

Гостите и всички почитатели на приказния летен фестивал в Делчево ще научат магически еньовски тайни за билките, ще се запознаат с интересни рецепти на вкусни ястия, приготвени от учениците от ПГ по МСС „Пейо Яворов“.

Специален гост на фестивала тази година ще бъде шеф Елена Петрелийска - финалист в „Мастър Шеф“ сезон 1, която ще приготви модерна кухня с традиционни билки и подправки.

Като за всеки Еньовски празник на разположение на всички празнуващи ще бъде благотворителен базар „Билки за лек и вкус“, където всеки ще може да си закупи билка, а със събраните средства ще се подпомогнат жени с онкологични заболявания от Гоце Делчев и региона, съобщават организаторите .

В традиционната Еньовска фолклорна палитра, която ще започне на мегдана по обед, ще участват: мъжка фолклорна група „Войводите“, женска фолклорна група и танцова формация „Кръшно хорце“ към ансамбъл „Топлика“ при НЧ „Никола Йонков Вапцаров – 1927“ с. Мосомище; фолклорна група „Голешовски фантове“, а специалният участник тази година ще бъде известният и обичан изпълнител Николай Славеев.

Нека се потопим заедно в магията на приказното село Делчево и открием летните тайнства на Еньовден, гласи поканата, която отправят към жителите на региона организаторите на красивия празник.

 

Летен фестивал „Еньовденски тайнства” с. Делчево, община Гоце Делчев

П Р О Г Р А М А

 

Събота - 23.06.2018 г.

19:00 ч. - „По пътеки извити за билки лековити“ - Приключение за деца и възрастни с бране на билки и цветя.

Място: в гората около селото

20:00 ч. - „Мълчана вода“ - ритуал с жени и млади момичета

Място: площада с. Делчево

 

неделя - 24.06.2018 г.

05:00 ч. - Посрещане на слънцето в местността „Вълчова тумба“

09:30 ч. - РАБОТИЛНИЦИ:

- Изработване на Еньовски венци. Избор на най - красив венец.

- Ателие „Грънчарство“

10:00 ч. на площада в с. Делчево:

- Благотворителен базар „Билки за лек и вкус“ -  Сдружение „Хроника срещу рака“,

- Кулинарна изложба на местни специалитети - ПГ по МСС „Пейо К. Яворов“.

 

Със специалното участие на шеф Елена Петрелийска - Финалист в „Мастър Шеф“ сезон 1, която ще приготви модерна кухня с традиционни билки и подправки.

10:30 ч. - Еньовска палитра с участието на:

Мъжка фолклорна група „Войводите“, женска фолклорна група и танцова формация „Кръшно хорце“ към ансамбъл „Топлика“ при НЧ „Никола Йонков Вапцаров – 1927“ с. Мосомище; фолклорна група „Голешовски фантове“

и със специалното участие на фолклорния изпълнител Николай Славеев

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK