Как да спестим от сметките за ток в празничните дни?

Снимка: КЗП

Много хора ще отсъстват от домовете си за по-продължителен период от време заради струпването на повече почивни дни около Коледа. За да се намали консумацията на електрическа енергия и съответно да не се товарят излишно сметките, Комисията за защита на потребителите препоръчва преди да тръгнете, да прегледате всички уреди и да оставите включени само тези, които е наложително да работят.

В случай че сте решили да прекарате празничните почивни дни у дома, експертите имат няколко бързи и практични съвета как да пестите енергия от осветлението, отоплението и при приготвянето на гозбите.

Светло у дома без разхищения

Празникът предполага още светлина – от полилеите и настолните лампи до електрическите украси… И все пак, не оставяйте осветлението включено там, където не се ползва. Гасете лампите, когато излизате от стаята за по-дълго. Имайте предвид и това, че енергоспестяващите крушки използват 75% по-малко енергия от останалите, обаче твърде честото включване и изключване скъсява живота им.

Може да спестим, без да студуваме

Повечето дни у дома обикновено допълнително товарят сметките ни за отопление. Ето няколко прости правила, които да следвате, за да спестите. Дръпнете завесите рано сутрин, за да влиза повече слънце. Затворете всички прозорци, врати и дръпнете обратно пердето, когато искате да запазите топлината вътре, съветват специалисти. Когато ползвате отоплителен уред, неговият размер трябва да съответства с размера на помещението. Добре е да знаете, че ако затворите вратите към хладните стаи като кухни, бани и перални помещения, можете да намалите със 75% загубата на топлина в дома си.

Как да приготвим ястията с по-нисък разход на ток? 

Изберем ли да посрещнем Бъдни вечер и Коледа в къщи, най-вероятно ще се наложи да приготвим повече ястия за празничната трапеза. Има трикове, с които да спестим електрическа енергия, а и време.

Можете да намалите разхода на ток, като планирате преди да сготвите замразени храни. Извадете храната от фризера предната вечер и я оставете да се размрази в хладилника – така му помагате да консумира по-малко енергия.

В случай че трябва да варите вода, използвайте точно толкова, колкото Ви е нужно. Ако е необходимо по-малко количество, електрическият чайник е най-добрият избор, тъй като на него му трябва по-малко ток в сравнение с котлоните.

Когато готвите на котлон, използвайте този, който най-точно съвпада с диаметъра на тенджерата или тигана. При готвене на по-малки количества, ползвайте малки готварски уреди като електрически тиган, например. Те се нуждаят от до 3 пъти по-малко енергия. В тенджерите под налягане храната се приготвя около 3 пъти по-бързо.

Ако можете, старайте се да готвите най-вече с поставен капак – по-бързо и ефективно е! Поставянето на капак и използването в максимална степен на тенджери под налягане позволява икономия на електроенергия до 20 на сто, отчитат експертите.

При готвене на фурна, спестете енергия и от подгряването й. Храната, чието приготвяне отнема повече от час, може да бъде сложена в студена фурна. Докато готвите, старайте се да не отваряте фурната прекалено често – всеки път тя ще губи от 50 до 100°С от температурата си.

За всички ястия, изискващи готвене повече от 45 минути, можете да изключите фурната 10 минути преди оставащото време. Тя ще задържи температурата си, стига да не я отваряте. Така ще спестите до 20 на сто от сумата, която се заплаща за електроенергията, използвана за нейната работа.  

И още нещо – можете да намалите фурната с 20°C, когато приготвяте ястия в керамични или стъклени съдове. Тези материали задържат по-добре топлината, затова с тях е нужна по-малко енергия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK