Театър, музика, изкуство в "Европейска нощ на музеите, галериите и театрите“ в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg, архив

Община Благоевград отново е подготвила богата програма по повод Европейска „Нощ на музеите, галериите и театрите”. На 21 май областният център се превръща в столица на театър, музика и изкуство.

Програмата започва от 15,00 часа с модули за най-малките жители и гости на Благоевград. В Музеен детски кът на Регионален исторически музей- Благоевград малчуганите ще могат да се запознаят облеклото на траките, маски на животни, накити и ще могат да оцветяват.

В зала „Временни изложби” на РИМ от 17.00 часа ще бъде открита изложба, посветена на 60- годишнината на известния благоевградски художник Георги Стойчев.

В 17.30 часа Биг Бенд- Благоевград ще радва с известни произведения благоевградчани на площада пред музея, а от 18.00 часа започва концерт на Музикална академия „Престо”- Благоевград. Във фоайето на Община Благоевград от 20.00 часа ще бъдат връчени грамоти на сътрудниците на РИМ- Благоевград.

В 21.00 часа ще бъде открита етнографска изложба „За народното знание, умение и вдъхновение“ на III ниво на РИМ- Благоевград.  Изложбата разкрива свят от миналото, който българинът е сътворявал с ума, ръцете и сърцето си – от домашните женски занятия: тъкачество, плетачество, везбарство, до специализираните мъжки дейности – ковачество, медникарство, грънчарство, дървообработване, златарство.

Под мотото „Студентски круиз” от 22.00 часа в музея започва съревнование между студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Югозападен университет „Неофит Рилски”.

Предизвикателството ще се проведе в седем тематични кръга в Конферентната зала на музея. Студентите ще мерят знания в теми като археология, етнология, история на балканските народи, история на света, история на България, архивистика и философия.

Паралелно, почитателите на театъра ще имат възможност да проследят и последната вечер на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия”.

По своя формат Европейската „Нощ на музеите" е широко отворена програма, при това е насочена към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до ценностите, експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, но и до техните послания.

С увеличаването на броя на участващите музеи, галерии и изложбени пространства в Европейската „Нощ на музеите" на практика се увеличава и възможността културното послание на тази чудесна инициатива да достигне до още по-голям кръг от хора  и най-вече - до младото поколение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK