Президентът Р. Плевнелиев откри учебната година в Благоевград (СНИМКИ)

снимки: Община Благоевград

Президентът на Република България Росен Плевнелиев откри новата учебна година в Природоматематическата гимназия „Акад. Сергей Корольов“ в Благоевград. Дворът на „Училище на годината 2014“ бе изпълнен от родители, преподаватели и ученици.

Сред официалните гости бяха Неврокопският митрополит Серафим, който отслужи водосвет за здраве, зам.-кметът по хуманитарни дейности на община Благоевград Валери Смиленов, областният управител Димитър Димитров, бивши и настоящи директори, учители и общественици.

Президентът Плевнелиев, който е възпитаник на гимназията, сподели, че в ПМГ - Благоевград повече от 40 години младите хора получават знания и умения. „Със своите безценни напътствия преподавателите от елитната гимназия в Благоевград са образец за поколения възпитаници на школото“, каза държавният глава.

„Образованието на децата е било и винаги ще бъде осъзната ценност за целия народ. Мъртва е безкнижната душа“  - такъв завет е оставил Константин Кирил Философ преди повече от 1150 години. Не трябва да забравяме мъдростта на първоучителите. И аз съм сигурен, че и вие – младите хора, ще я предавате на следващите поколения. Нека да си спомним и ентусиазма в първите години след Освобождението на третото Българско царство, когато на всяко училищно знаме е пишело - „Чрез просвета за България!”, заяви президентът и призова учениците да следват завета на Апостола за чиста и свята република, за достойно и хуманно общество.

По време на церемонията Росен Плевнелиев връчи първата национална диплома с №1 за отличен успех през 2013/2014 на Ивайло Димитров, който е възпитаник на ПМГ„Акад. Сергей Корольов“. Дипломата е издадена от МОН  и е подписана лично от министъра на образованието.

На тържественото откриване на учебната година присъства и майката на държавния глава - Славка Плевнелиева,  която е бивша учителка в Математическата гимназия. Сред гостите бе и Минка Пандева – класен ръководител на Росен Плевнелиев.

След тържествената програма в двора на училището президентът разгледа наградите и отличията, спечелени от учениците на Природо-математическата гимназия, и в разговор с родители, ученици и преподаватели си припомни годините, прекарани в училището.

Благоевградските училища посрещнаха днес 688 първокласници. Те получиха специален подарък от Общинска администрация – букварчета, в които могат да разглеждат забележителности на родния град.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK