Гоцеделчевските природозащитници се готвят за преброяването на птиците

Димитър Попов, снимка: infomreja.bg, архив

Българското дружество за защита на птиците в Гоце Делчев се подготвя да участие в 24-ото средиземно преброяване на водолюбивите птици, което ще се проведе в периода 17-19 януари 2014 г.

На територията на община Гоце Делчев водоемите, които привличат водолюбиви птици и са предмет на изследване, са река Места в участъка Хаджидимово – с .Баня и прилежащите водоеми.

"Екипът, който сформираме, ще започне броенето в събота, 18-и януари", съобщи председателят на БДЗП –Гоце Делчев Димитър Попов.

Първата дестинация за екипа ще бъде язовир Доспат. "Надяваме се нашите приятели от ДЛС „Дикчан” – Сатовча да се включват в инициативата за пета поредна година. Надяваме се и на подкрепа от Община Гоце Делчев", допълни Попов дни преди старта на 24-ото среднозимно преброяване на водолюбивите птици.

Преброяването се провежда в световен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата. Другите партньори в преброяването ще са Изпълнителната агенция по околна среда, Сружение за дива природа „Балкани”, Българска орнитологична централа и Федерация „Зелени Балкани”.

Броенето дава оценка за състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват, голяма част от които са в рамките на екологичната мрежа "Натура 2000".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK