Откриха новоизградения мост в Банско - Топовия мост

Снимки: Община Банско

Укрепени бяха и речните стени на Глазне

Банско вече ще се слави с още един мост – новоизграден и съединяващ двете части на града – Топов мост.

На церемонията присъстваха и председателят на Общински съвет Петър Баряков, общественици, общински съветници, много журналисти и граждани, а Иконом Георги Касапинов извърши ритуала по освещаване на новото съоръжение.

Когато преди по-малко от година стартираха строителните дейности по проекта, имахме положително очакване за промяната, която реконструкцията ще донесе на града. Благодаря на всички, които споделиха с нас емоцията от добре свършената работа. Сега е ред на катинарите и нощните снимки на фенерите, както туристическата традиция подобава.
А за нас предстои догодина да осъществим следващия етап на проекта, който включва изграждането на улица и паркова зона
, сподели кметът Георги Икономов.

Той е реализиран по проект под наслов „Изграждане на пешеходен мост между двата бряга на река „Глазне” и е на стойност 82 000 лв.

От друга стана коритото на реката е укрепено по проект „Изграждане подпорни стени по двата бряга и укрепване на дъното на р. Глазне“ на стойност 730 869.19 лв.

Финансирането се разпределя от две институции - Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет и от бюджета на Община Банско, като средствата са разпределени съответно на 554 626.18 лв. и 176 243.01 лв., осигурено от бюджета.

В рамките на проекта са изградени стени по двата бряга на река Глазне с обща дължина 320 м. За да се ограничи дънната ерозия са изградени и 17 дънни прагове от бетон, които се разполагат между съществуващите. Осъществен е и ремонт на съществуващите дънни прагове. Върху короната на подпорната стена е монтиран предпазен метален парапет.

Стените изградени в участъка са в строителните граници на Банско и там реката не е била укрепена, което от своя страна създаваше предпоставки за наводнения.

Реката в разглеждания участък е проектирана и коригирана през 60-те и 70-те години на миналия век. Ситуационно, в горния край, подпорните стени са разположени фуниеобразно, тъй като това е било края на корекцията, вече извън градска част. В следствие разрастването на града, се налага продължаване корекционните мероприятия нагоре по течението. Това става на два етапа - първия през 90-те години, проектиране и строителство, а втория - през 2010 г. проектиране на участък с дължина около 340 метра, изграден през 2013 г.

Мостът е разположен на мястото на съществуващ дървен мост, който е разрушен вследствие поройните дъждове и придошлите води на река Глазне през месец ноември 2016 г.  Конструкцията на моста е сглобяема стоманена, съставена от две главни греди и второстепенни напречни такива.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK