Абсолвенти и преподаватели от НАТФИЗ в разговор с театралите от Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Абсолвенти в от НАТФИЗ, заедно със своите преподаватели, се срещнаха с младежи от Кюстендил в Драматичния театър на града. Причината за събитието бе кампания на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Учи в България, завладей света!“ стартира днес.

Това е нейното трето издание.

Една от основните ѝ цели е да намали емиграцията на кандидатстудентите, както и да покаже какво е да бъдеш в обувките на завършващ академията човек. По време на срещата преподавателите от факултетите за Екранни и Сценични изкуства разясниха на присъстващите подробности за изпитите и обучението през годините. След тях кюстендилските театрали от школата на Ани Кръстева проведоха дискусия с възпитаниците на НАТФИЗ и зададоха своите въпроси. Състоя се и забавна импровизация на сцената.

На срещата присъстваше и директорът на Драматичен театър Кюстендил – Чавдар Ненов – “ Кампанията е полезна за младите хора, защото могат да видят на практика какво представлява Академията и какви възможности дава. Мит е, че за завършилите изкуство няма реализация.

Господин Ненов обясни, че всичките 14, завършващи млади кукловоди, вече имат предложения за работа в театри из цялата страна. Още един мит според него, е твърдението, че “актьор къща – не храни” – ако е достатъчно добър професионалист, би трябвало да се справя без проблем .

“Театърът е е възможност да се погледнем в едно своеобразно огледало, позволява ни да си дадем сметка къде искаме да стигнем и смятам, че това е неговото функция – да ни даде възможност да се погледнем отстрани.” – каза още той пред ИНФОМРЕЖА.  

Проф. д.н. Мая Димитрова от катедрата “Кинознание и Драматургия” също присъстваше на срещата и участва активно в провеждането на събитието, като представи и късометражни филми, направени изцяло от нейни възпитаници. “Посланието ми към младите е, че имат голям шанс, защото българското кино в момента е във възход и има международно присъствие в изкуството. Разбира се, поради необходимост е затворено в рамката на нискобюджетните продукции. Това е положението и дори понякога стимулира творческия процес.” Димитрова констатира, че актьорите в киното в момента, са тези с образованието и то е пряко свързано с квалификацията им. Моделите, направили временна кариера, вече не са актуално явление.

“Когато обикалям страната с кампанията виждам повишен интерес за обучение в Академията и за театралните, и за кино специалностите, защото предложихме една съвършено нова форма на обучение и тя се утвърди, като след година ще завърши първият ни випуск по нея. Аудитория като тази, която имаме в Кюстендил, само може да ме радва.”

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK