Проф. д.н.к Васил Марков от ЮЗУ с нова монография

Снимка: ЮЗУ

Излезе от печат монографията на проф. д.н.к Васил Марков „Митологични символи от мегалитни светилища в Балкано-Анатолийския регион”.

Проф. Марков е преподавател по древни култури в специалностите "Културология и културен мениджмънт", "Култура и медии", "Култура и културен туризъм" на Факултета по изкуствата в ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Изследването е резултат на повече от 20-годишни проучвания на автора на мегалитни светилища от територията на Древна Тракия, Древна Анатолия, на Древна Елада и Македония. Изследвана е семантиката на основни символи в скалните светилища: космическата планина като природен код, пирамидите в Балкано-Анатолийския регион като архитектурен код на космическата планина, скално-изсечената стъпка като знак-символ, богопоявата в сакрализираните скали,  мегалитни символи на свещения брак, скалните гъби и напитката на безсмъртието.

Специална глава е посветена на локализирането на прочутото светилище на Дионис-Сабазий в Древна Тракия, за което пръв съобщава бащата на историята Херодот и в което е предсказана съдбата на Александър Велики и на Октавиан Август, че ще станат владетели на света. Позовавайки се на писмени, археологически, езикови и фолклорни данни, както и на сравнителен анализ с панелинското прорицалище в Делфи, проф. Васил Марков локализира светилището на върха на Централен Пирин в Циркуса на Поповото езеро.

Книгата е богато илюстрирана със снимков материал от неизвестни и малко известни на науката мегалитни светилища на Балканите и Анатолия. Притежава подробна библиография и резюме на английски език.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za
loading...