Студенти от ЮЗУ с национална кауза! Искат увеличение на прага на стипендиите

Снимка: НПСС

Студенти от ЮЗУ искат горната граница на Постановление на Министерски съвет под номер 90 за студентските стипендии да се увеличи с 50 лв.

Това е обсъдено на вече отминалата среща на Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети в Стопанската академия в Свищов.

Представител и председател на Съвета в ЮЗУ е Али Мисанков. Той, заедно с колегите си от 18 университета в страната, е инициирал да бъде внесено предложение до министъра на образованието за повишаване на Рамката в постановлението с горна граница на стипендиите от 150 на 200 лв.

Причината за искането е увеличаваннето размерът на стипендиите на чуждестранните студенти от 200 на 240 лв. Това е влязло в сила и вече се прилага от 1 януари 2019 година.

„На базата на това увеличение предложих на колегите рамката на стипендиите на студентите да бъде повишен от 150 до 200 лв. и всеки университет да разпределя индивидуаално какъв е максимумът на разпределените средства“, обясни председателят Али Мисанков пред ИНФОМРЕЖА.

Становището на МС за увеличението на „чуждестранните“ стипендии е, че студентите идват от страни с висок коефициент на бедност.

„В нашата държава всички, които се обучаваме – аз и моите колеги, не значи, че сме прекалено богати след като живеем в България. Да, минималната заплата у нас расте, но и разходите също растат“, каза още Али. Има граница между студентите българи и чуждестранните, е твърдение на по-голяма част от представителите на различни вузове.

За увеличението на таксите и стипендиите в ЮЗУ Мисанков коментира, че Студентският съвет е против увеличаването на таксите за семестъра. За стипендиите, които ще бъдат в размер на 150 лв. – тоест настоящият праг за стипендии, който е определен от МОН, имат заслуга именно представителите на Студентския съвет, чието предложение е била внесено в Академичния съвет.

Университетът е десетият в страната, който изплаща максимумът, а към момента работата на студентите е на национално ниво – за увеличаване още на самата рамка. Така бихме спомогнали за балансиране във финасовите възнаграждения на сегашните и бъдещи студенти. Все още съществува и разделение между столичните и останалите университети, което в НПСС се стараем да заличим и всички да работим заедно за една обща кауза. А относно мненията, че ЮЗУ е един провинциален университет, в които дипломирането е лесно, то нека попитаме хора от, да речем, Философския, Филологическия или друг факултет – колко е лесно и какви усилия полагат за да завършат. Всичко се опира на много труд и упоритост, категоричен бе Али.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK