Танцовите зали и сцените за изкуства отварят врати

Снимка: БГНЕС

В залите ще влизат максимум до 20 души или по един човек на 4 квадратни метра

От днес отварят всички зали за изкуства и култура в България. Това обяви Милена Налбантова, хореограф и посланик на Световната артистична танцова федерация у нас, след среща на бранша със здравния министър Кирил Ананиев и министъра на културата Боил Банов, предаде репортер на БГНЕС.

Врати отварят всички зали, физкултурни салони, частни и държавни репетиционни, читалищни сцени и детски школи. При функционирането им трябва да бъдат спазвани стриктно всичко противоепидемични изисквания.

В залите ще влизат максимум до 20 души или по един човек на 4 квадратни метра.

„Още днес ще бъде издадена заповед за разрешаване на нашата работна дейност. Всички условия, които представихме на министър Ананиев и на Боил Банов бяха одобрени и приети радушно. Договорихме се да работим в залите си с 1 човек на 4 кв. м., но до 20 души в едно помещение“, обясни Налбантова и добави, че предстои още от мерките да бъдат разхлабени и най-вероятно скоро тази бройка ще се увеличи.

„Отварят се абсолютно всички зали и помещения – читалища, културни домове, младежки центрове, физкултурни салони, военни клубове. Поетапното ни връщане на работа е огромен успех“, уточни Налбантова.

На въпрос на БГНЕС дали се връщат и състезанията и публиката в залите, тя каза, че за момента все още не, но очакват скоро и това да се случи.

„Първо трябва да върнем хората на концерти и спектакли, след което да помислим и за състезателния характер“, коментира посланикът на Световната артистична танцова федерация за България.

Стана ясно, че използването на маски и ръкавици са препоръчителни, но не задължителни. Налбантова подчерта, че властите държат да се спазва дистанцията, всичко друго е препоръчително. Тя увери, че те ще се стараят да избягват докосванията, а там където това е невъзможно – ще бъдат използвани предпазни средства, като танцьорите ще бъдат с шлем, защото маските са вредни за тях.

По отношение на подпомагането на сектора относно наемите на помещенията, Налбантова обяви, че предстои среща, на която въпросът ще бъде обсъден в понеделник в 11 часа с министъра на културата Боил Банов, както и какво ще бъде направено ако има втора вълна на епидемията.

„Има школи, които са затворили и са освободили помещенията си. Не знаем колко точно са затворили, но в този сектор са заети над 30 000 души – режисьори, преподаватели, хореографи“, уточни тя.

Милена Налбантова коментира, че не очакват наплив от хора, а поетапно възстановяване и добави, че през лятото по принцип посещаемостта намалява.

На срещата присъства и председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, който обяви, че се увеличава процентът на присъствие в театралните зали на открито на 50%, а на закрито – на 30%.

„Говорим за сценични изкуства – театрални и читалищни сцени. Има един друг проблем – ако за публиката могат да бъдат взети конкретни мерки и тя да влиза един по един с отстояние от 2 метра, с маски и са през стол, не може да кажем как ще опазим колегите си на сцената. Ние зададохме въпрос на Международната федерация на артистите, които и до ден днешен не са ни дали отговор какви мерки може да предприемем, спазвайки техните условия. Грижата за всеки един творец е и негова лична грижа“, обясни Мутафчиев.

Той подчерта, че актьорите не могат да бъдат задължени от директорите на театрите да излязат на сцената, актьорите трябва да подпишат декларация, че играят на собствен риск. А ако не желаят да играят, няма да търпят наказания за това свое решение.

„Ромео и Жулиета не могат да играят с маски. Творците на сцената са най-незащитени в този случай“, каза още той.

Мутафчиев добави, че самите театри ще преценят кога могат да отворят салоните си, но не трябва да се забравя, че първоначално те трябва да продадат билети за спектаклите си.

Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев предстои да бъде издадена до края на деня. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK