Танцова формация "Партньори" отпразнува петия си рожден ден

снимка: Нора Василева, infomreja.bg

Петия си рожден ден отбеляза снощи в Художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил танцовата формация "Партньори". За юбилея си групата представи фолклорната миниатюра „Пазар в София”, вдъхновена от едноименната картина на Антон Митов. Постановката е заслуга на новия хореограф на ансамбъла – Вергиния Згуровска.

За пръв път бяха представени пред публика 30-те нови софийски носии, вариации на сукмана, ушити и избродирани собственоръчно от момичетата в танцовия ансамбъл. Всяка от тях е уникална, а проектите са направени от художника Евгени Серафимов.

Веска Миланова, председател на сдружение „Партньори-Кюстендил” поясни, че материалите за костюмите и аксесоарите са закупени със средствата, отпуснати от американска фондация, която подкрепя каузи и припознава тази за опазването на кюстендилския фолклор. За тази цел оттам са предоставени 5 хил. долара.

Събитието събра много приятели и почитатели на „Партньори”, тук бе и кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Танцовата формация „Партньори“ е създадена 2006 година като клуб по интереси към сдружение „Партньори“- Кюстендил. За 5 години през формацията са преминали над 200 души, а изпълненията на групата са се превърнали в един характерен акцент от празничния календар на града. Многобройни са участията и концертите, в които „Партньори“ имат изяви, както са многобройни и призовите места, които групата получава в регионални и национални форуми за танцово фолклорно изкуство. Танцовата формация, стартирала с 10 ентусиасти, в момента наброява 42 души, разкрива Веска Миланова, председател на сдружението.

 „Партньори“ определят като едно от най-големите им постижения събирането и буквално „спасяването“ на около 100 автентични кюстендилски женски носии и ушиването съответно на мъжки костюми – дело, с което формацията придаде истинско значение на думи като „национална памет“ и „любов към родния край“. ТФ „Партньори” разполага с богат реквизит и танцови костюми от няколко фолклорни области. Гордост за танцьорите й са автентичните носии и костюмите, които са създали със собствени усилия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK