Талантът на 12-годишната Мария от Скопие покори Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Мария Янчевска беше наречена "македонската Петя Дубарова" и "македонското славейче"

Известната със зрелия си талант чрез всички скопски медии 12-годишна Мария Янчевска представи двете си стихосбирки ”Сълза” и „Сантименталните отпечатъци на времето” пред публиката на Кюстендил в Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора”.

Публиката остана очарована от зрелите слова на това дете, изразени с талант и впечатляваща изказ на поетичната обрисовка. Непрекъснато любителите на изящното слово с бурни ръкопляскания посрещаха нейните творения, представени от актьора Душко Добрев, както и от самата нея - лъчезарна, възторжена, усмихната и чиста.

Освен че декламира на родния си език собствените си творения, тя пя и песни по нейни стихове. Мария Янчевска беше представена като поет, актьор и модел – хуманист, която е участвала до момента в 96 постановки и участия в емисии в телевизията и радиата на Северна Македония, както има и създадени клипове за Майка Тереза и „Златно славейче”.

Тя е водеща и на емисията „Голям отвор”, и на театъра „Без дискриминация” в Скопие. С Мария Янчевска от Скопие в Кюстендил бяха дошли нейни приятели, родителите й - баща й Сашо и майка й Оливера, както и известни скопски личности като композитора на нейните песни Цене Петров на студио „Качамак”, както и Бобан Йосевски - ръководител на „Златно славейче”.

Чиста и ефирна, одухотворена, с нежни вибрции с нейния метафоричен изказ и зрели думи в човешкото битие на объркан свят взривиха публиката и от сърце й се радваха.

Тук присъстваха зам.-кметът на Кюстендил - Светослав Василев, директорът на галерията - Валери Господинов, представители на НЧ „Братство”, представители на НЧ „Добрина”, Мария и Александър Добреви, медии, учители и други граждани, както и организаторът Иван Стойнев - виновникът вчера кюстендилци да преживеят една незабравима и емоционална вечер, която непременно ще бъде мост между Кюстендил и Скопие.

ЦЕНАТА НА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК

Миризма на липа.

Пукот на куршум.

Потвърждавам, че съм жива

Във наивната простота.

Словата ми звучат познато

В мойта самота.

Вече отдавна е снижена

цената на обикновения човек.

Душите вече гният

В калта на времето.

Което му блъска съдбата.

А този монах е честен водач.

На устните си носи молитвата

С която се поразява злото.

 

Мария Янчевска, написано на 11-годишна възраст

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK