Тайни агенти и рибари дебнат за незаконен добив на баластра от Места

снимки: Областна администрация - Благоевград

Риболовци и тайни агенти ще следят за незаконен добив на инертни материали от коритото на река Места в района на Хаджидимово. Това съобщи на пресконференция заместник-областният управител Георги Баханов.

„Умоляваме хората да следят за нередности и при всяко съмнение да сигнализират”, призова той, след като експертна комисия от ресорни институции извърши проверка на място, но не откри нарушители.

Контролната акция бе провокирана от протести на местни жители, които оприличиха речното корито на лунен пейзаж заради незаконния добив на инертни материали в района.

„Не открихме нито един багер в реката, макар че на две места имаше пресни следи от влизане не тежки машини в коритото. Не може обаче да вменим вина на никого. Така че ще разчитаме и на хората да ни уведомят, ако видят камион в реката“, заяви Баханов.

Комисията установила още, че местните жители изхвърлят масово в река Места огромни количества картофи и патладжани. Според заместник-областния управител това крие риск от замърсяване на водата, тъй като картофите например изпускат отровни вещества при гниене.

Според Чавдар Моллов, експерт в Басейнова дирекция – Благоевград, недоволството на хората е неоснователно, тъй като от две години в района на Хаджидимово няма действащо разрешително за гребане на инертни материали.

„Ако има добив, то той със сигурност е незаконен. За две години сме извършили 38 проверки, но не сме открили нарушители. В същото време нямаме нито един получен сигнал от жителите на Хаджидимово, въпреки протестите им“, каза Моллов.

Преди 2010 година в този участък на река Места са добивали две местни фирми – „Шербетов М“ – Гоце Делчев и „Астрой“ – с. Абланица. Справките сочат, че те са изгребали общо 23 000 куб. метра инертни материали, които обаче не надвишават количествата, заложени в разрешителните документи.

Фирмата на Ангел Шербетов е имала разрешително за добив на инертни материали от 2007 до 2010 година, а фирмата на Венци Амзов  от 2009 до 2010 година.

Подаденито от тях в Басейнова дирекция справки сочат, че и двете фирми не са надвишили допустимите количества по договорите.

Въпреки това заради протестите в Хаджидимово данъчните в Благоевград ще направят ревизия на двете фирми, за да се провери дали не са добивали повече от необходимите количества пясък и баластра.

 

снимки: Областна администрация - Благоевград
снимки: Областна администрация - Благоевград
снимки: Областна администрация - Благоевград

КОМЕНТАРИ

ЕКО17:13 - 27.09.2012
Как така фирмите на БСП и на ДПС копаят 2 години незаконно по река Места? Кой спи? Къде е областната управа тук???
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK