По света и у нас: Увеличават се българите под карантина в страната ни

Снимка: https://pixabay.com/

В Испания - първи случай

Трима души, пристигнали от Италия, са хоспитализирани в шуменската болница. Взети са им проби за коронавирус, предаде БГНЕС.

Пациентите са били в Ломбардия и са се върнали в България преди 3 дни с кола. Момче и момиче на 23 и 20 г. са потърсили помощ в Спешното отделение. Те са се оплакали от треска и парене в очите. Двамата веднага са били поставени под карантина.

По-късно от РЗИ са издирили и тяхната спътничка, която не е имала никакви оплаквания. Жената също е хоспитализирана. Пациентите са в добро общо състояние, а резултатите за наличие на коронавирус се очакват в петък. Момчето казва, че е получило треска – студени вълни и треперене, а момичето се оплаква от парене в очите, носа и гърлото, отпадналост и мускулни болки.

„Имаме указания при такива случаи пациентите задължително да бъдат хоспитализирани. Взет е материал от гърлото и от носа и са изпратени тази сутрин към София за изследване за коронавирус”, заяви д-р Димитър Костов от МБАЛ-Шумен. 

Съвместният концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Софийската филхармония се отменя, съобщиха от МО.

По разпореждане на министъра на отбраната и в изпълнение на мерките, предприети от кризисния щаб по противодействие на разпространението на коронавируса, съвместният концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Софийската филхармония, който трябваше да се проведе на 29 февруари в зала „България“, се отменя.

Дете на една година ще бъде изследвано за наличието на новия коронавирус Covid-19. Това съобщиха от Инфекциозната клиника на Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив, пише БНР.

От 10 дни детето е с висока температура и ларингит, а преди да постъпи в детското отделение на здравното заведение е било в Мюнхен.

По-късно стана ясно, че резултатите на тримата пациенти в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ "Свети Георги", за които имаше със съмнение за коронавирус, са отрицателни, съобщиха от болницата.

Една жена и двама мъже сами са потърсили консултация и хоспитализация. Те бяха изолирани и са под наблюдение в сравнително задоволително здравословно състояние.

Двама, завърнали се от Италия, са под наблюдение във ВМА, съобщиха по-рано днес от болницата.

Първи случай на заразяване с новия коронавирус е регистриран в Мадрид, с което общият брой на заболелите в Испания достигна 7 души. Това съобщи днес агенция ЕФЕ, като се позова на столичните здравни власти, предаде БТА.

Става дума за 24-годишен мъж, завърнал се наскоро от Северна Италия. Във връзка с нарасналия брой на болните испанското здравно министерство препоръча на хората от кралството да не пътуват до Иран, Китай, Южна Корея, Сингапур, Япония и четири италиански области.

По последни данни броят на жертвите на вируса в Италия е достигнал 11, а заразените са над 320. Повечето болни живеят в северните области Ломбардия и Венето.

Заради напредването на епидемията Русия препоръча днес на гражданите си да се въздържат от пътувания до Италия, Иран и Южна Корея "до стабилизиране на ситуацията", както пише на сайта си руската санитарна агенция.

Кораб с 25 китайски моряци на борда акостира в бургаското пристанище. От Регионалната здравна инспекция са извършили проверка на екипажа и са взели всички предпазни мерки за безопасност, пише Нова телевизия.

Корабът пристига от Южна Корея и ще остане до утре на бургаското пристанище. Всички моряци са здрави. 2 месеца е продължил преходът им на море.

На всички, които имат контакт с екипажа, са раздадени гумени ръкавици, маски и дезинфектанти, каза директорът на регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров:

"Изключително дисциплиниран екипаж. Когато е застанал корабът, здравните власти първи са се качили. Те също разполагат със защитни средства - самият екипаж, самите те раздават на другите проверяващи органи маски. Имат си контейнери за опасни биологични отпадъци. Замерена им е температурата, няма болни с оплаквания. И въпреки всичко има нареждане - никой да не напуска кораба", обясни д-р Паздеров.

Втори ден финансовите пазари отчитат сериозен спад заради коронавируса.

Индекси на "Уолстрийт" последваха европейските борси и загубиха около 3 процента. Това означава, че инвеститорите се тревожат и очакват свиване на производството и потреблението.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK