Тайбе Юсеин и Серафим Бързаков са спортист и треньор на Българската федерация по борба за 2015-а

Снимка: ММС

Тайбе Юсеин и Серафим Бързаков бяха избрани за спортист и треньор № 1 на годината от Българската федерация по борба. През този сезон Юсеин спечели бронз от европейските игри, от световното първенство в Лас Вегас, а с това и олимпийска квота за Рио, както и сребро от финалния турнир Голдън Гран При.

Женският ни национален отбор, воден от Бързаков, пък се върна с общо 6 медала от първенствата на планетата и на континента.

„Със спечелването на олимипийска квота направих голяма крачка към моята мечта – да отида на олимпийски игри – каза Тайбе Юсеин. - Изпращам успешен сезон, но винаги може и повече. До момента ми липсва единствено златния медал, надявам се догодина и това да се случи.“

Спортист № 1 бе наградена от спортния министър Красен Кралев, който увери, че държавата ще продължава да помага на най-българския спорт.

„Благодаря на спортното министерство, на Българската федерация по борба и нейния президент Валентин Йорданов, че ни осигуриха прекрасни условия за подготовка – заяви Бързаков. - Чувстваме се отлично, абсолютно нямаме никакви финансови притеснения. В момента сме на лагер, където с нас на подготовка дойдоха още 5 чужди отбора. Не искам да натоварваме момичетата с излишни очаквания. За момента имаме една олимпийска квота, а догодина на трите квалификационни турнира се надявам да спечелим още две-три.“

„Благодаря на г-н Бързаков, за усилията които полага, а резултатите са на лице – допълни министър Кралев. - Вече действително имаме отбор, не е само Станка Златева. Присъствах лично на световното първенство в Лас Вегас и видях колко много са мотивирани състезателките. Имаме успехи не само в олимпийските, но и в неолимпийските категории. Женския ни национален отбор определено бележи възход и им пожелавам догодина да е още по-голям. Само да са здрави!“.

Спортистът и треньорът на годината получиха графики на младата художничка Жулиета Койчева. През този сезон само от европейски и световни първенства националите ни спечелиха общо 29 медала.

На церемонията в пресклуб „България“ присъстваха още визепрезидентът на БФ Борба Тодор Ангелов, отговарящ за женското направление. Той изрази надежда, че на игрите в Рио медалите ще бъдат вече с друг цвят. Генералният секретар на БФ Борба Рахмат Сукра изрази задоволство от постигнатото през годината и обяви целта за догодина – 10-12 олимпийски квоти за Рио. До момента борците ни са спечелили три.

През 2016-а предстоят 3 квалификационни турнира – в Жренянин, Сърбия (15-17 април), Улан Батор, Монголия (22-24 април), Истанбул, Турция (6-8 май).

Догодина България ще бъде и домакин на второто издание на европейското първенство до 23 години, което ще бъде в Русе.

„Това, че получихме домакинството на европейското го дължим и на авторитета на нашия президент Валентин Йорданов в международните структури – допълни Рахмат Сукра. - Принос има и президентът на Европейската федерация Цено Ценов.“

„Изминаващата година беше доста трудна – заяви и Ценов. - Видяхме колко е трудно да се задържиш на върха. Имахме много успехи, но и много неуспехи. У нас борбата е успешен спорт, защото успява да излезе от затрудненията от всякакъв род. Пожелавам много здраве и много упоритост. Тези които спечелиха квоти ще се готвят по-спокойно, на останалите им предстои труден път в квалификациите. Но съм убеден, че нашата борба ще излезе с чест!“.

 

Снимка: ММС
Тайбе Юсеин, снимка: БФБ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK