За щъркелче с ранено краче сигнализира ИНФОМРЕЖА жител на Абланица

Щъркеловото гнездо в Абланица, снимка: Читател на ИНФОМРЕЖА

Жител на хаджидимовското село Абланица сигнализира днес ИНФОМРЕЖА за малко щъркелче с ранено краче.

Гнездото било на върха на електрически стълб в селото, като в него имало три малки птички.

Бдителният човек обаче забелязал, че едното от тях не можело да ходи, вероятно заради травма на крачето.

„Много са нависоко, искам да им помогна, но не мога“, споделя нашият читател, който се надява институциите да вземат мерки.

ИНФОМРЕЖА се свърза с председателя на Българското дружество за защита на птиците, клон Гоце Делчев, Димитър Попов, който от своя страна сигнализира Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград.

„Щъркелчето си е в гнездото, на сигурно място, няма опасност за живота му. Родителите му го хранят. Възможно е да си е оплело крачето в някаква тел или полиетилен“, коментира пред ИНФОМРЕЖА Димитър Попов след като се запозна със случая.

Според него на този етап е най-добре да се изчака известно време, за да се види дали птичето ще излети от гнездото. Това се очаква да стане след по-малко от месец.

„Засега няма да предприемаме нищо. Ако се намесим, има опасност останалите малки да се разхвърчат, да паднат и да се контузят и те. Родителите им пък могат да се уплашат и да спрат да ги хранят за определен период от време или въобще. Ситуацията е деликатна. С РИОСВ сме в постоянна връзка и ще вземем най-доброто решение“, увери Попов.

Преди два дни, по време на бурята, силният вятър е счупил изкуствена платформа с щъркелово гнездо в Хаджидимово, в резултат на което са загинали три малки птици.

„На много места платформите са остарели, вече ръждясали и се чупят лесно. Друг проблем са непочистените гнезда, които допълнително натежават, когато вали дъжд“, каза още Димитър Попов.

По съвместен проект на ЧЕЗ и БДЗП е предвидено поставяне на 900 нови платформи. Целта е да бъдат опазени застрашени видове птици чрез обезопасяване на рисковите за тях надземни електропроводи в Натура 2000, зони в Западна България.

Предвижда се да бъдат монтирани нови на мястото на вече паднали платформи, както и да бъдат поставени на места, където няма такива.

 

Пораженията на щъркеловото гнездо в Хаджидимово след бурята в понеделник, снимка: БДЗП-Гоце Делчев
Пораженията на щъркеловото гнездо в Хаджидимово след бурята в понеделник, снимка: БДЗП-Гоце Делчев
Пораженията на щъркеловото гнездо в Хаджидимово след бурята в понеделник, снимка: БДЗП-Гоце Делчев

КОМЕНТАРИ

Ех20:21 - 26.06.2019
Ти друга работа нямаш ли си иди да береш татун
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK