Втори протест на благоевградчани срещу кабинката в Банско. Искат оставката на Димов! (ВИДЕО)

Снимка: Infomreja.bg

Седмица след първия протест на благоевградчани в зашита на Пирин, днес в 18:30 ч. на площада се събраха отново около 100 човека.

Всички те скандираха „Искаме природа, не искаме бетон!“, „Мафия!“ и „Оставка!“. Според Владимир Милушев исканията остават същите, както на 11.1. В София по същото време така наречените Зелени излязоха на протест. Подкрепа има и от българите в Чикаго.

Днес се проведе заседание на Министерски съвет. Темата за Пирин беше засегната от премиера, който заяви, че по-големи защитници от настоящия кабинет няма. Борисов подчерта, че няма да позволи нито една керемида да бъде поставена или нито една чайна да бъде построена на територията на парка.

В Благоевград протестът, заформил се пред мол „Ларго“, продължи под формата на шествие, което премина през площад „Македония“ и завърши пред сградата на общината.

„Ние искаме промяна на плана за управление на Национален парк „Пирин“. Вторият за нас по ред протест е част от поредицата протести, които ще организираме докато се отмени решението на Министерски съвет, докато се отменят тези изменения в плана за управление на НП „Пирин“, а искаме да се отменят, защото с тези изменения се разрешава строителството на 48% от територията на парка. Искаме това да се отмени. Притесненията ни са, че националните паркове в България се обявяват за защитени територии, като половината от територията на националния парк е разрешено строителството, то как ще защитим територията. Исканията ни не са се променили. Те са три. Основното е отмяна на решението на МС, второто е изясняване на собствеността на концесионера „Юлен“ АД и одит на дейността на концесионера, защото има редица нарушения, констатирани дори от МОСВ през изминалите години, за които не е наказан концесионера. Има редица незаконно изградени нарушения в концесионната зона, че и извън нея. Третото искане е оставка на министър Нено Димов“, каза организаторът Владимир Милушев.

Той каза още, че протестът е национален, вече и международен. В момента протести има и в 29 града в цял свят-20 в България и още 9 в света. Така че десетки хиляди протестират в момента. Мирен е протестът, надяваме се, че ще проявят разум хората в правителството, допълни Милушев.

Към протестиращите имаше и деца, едно от които каза, че всичко е „таен заговор“, с който хората искат да унищожат Пирин планина. Събралите се пяха химна на България и подскачаха на място с възгласи „Кой не скача и не пее, той за Пирин не милее!“.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK