СЗО обяви глобално извънредно положение заради коронавируса

Снимка: АР

СЗО смята епидемията за международна здравна заплаха

Световната здравна организация (СЗО) обяви епидемията от новия коронавирус за световна здравна заплаха в четвъртък вечер, повишавайки нивото на риска за разпространение на заразата.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус огласи решението след заседание на Комитета за извънредните ситуации - независима експертна група към базираната в Женева организация.

Той посочи, че макар броят на заразените извън Китай, да е сравнително малък - 98 души в 18 държави, светът трябва да действа заедно, за да спре разпространението на вируса.

Обявяването на извънредна ситуация означава, че СЗО смята епидемията за международна здравна заплаха, изискваща координирани усилия и въвеждане на здравни мерки, препоръчани от СЗО.

“Не знаем какви щети този вирус може да нанесе, ако се разпространи към страни с по-слаби здравни системи. Трябва да действаме сега, за да помогнем на държавите да се подготвят за такава вероятност”, каза Гебрейесус на пресконференция в Женева.

Глобалната здравна заплаха изисква здравните власти освен другото, да усилят наблюдението и подготовката за евентуално посрещане на носители на вируса.

СЗО изрично подчертава, че не препоръчва ограничаване и забрана на на пътуванията и търговската дейност. Въпреки това Италия стана поредната държава, която забрани на авикомпаниите си да летят до Китай, като премиерът Джузепе Конте обяви новината минути след съобщението на СЗО.

Русия затвори сухопътната си граница с Китай, а Европейската комисия нареди на служителите си да не пътуват до и от азиатската държава, освен при крайна необходимост.

Решението на СЗО идва в деня, в който беше съобщено за най-голямото дневно увеличение на починалите (38). Броят на жертвите на вируса достигна 170 души. В четири държави извън Китай, е установено прехвърляне на вируса от човек на човек - Япония, Виетнам, САЩ и Германия.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията лабораторно потвърдените случаи са 6824 в 18 държави. Извън Китай носители са потвърдени в Азия, Австралия, Северна Америка и в Европа.След като Финландия съобщи за един болен в четвъртък, общият брой на заболелите от корона вируса в ЕС стана 9, с по четири случая във Франция и в Германия.

САЩ и Япония станаха първите държави, които успешно репатрираха свои граждани от Ухан. ЕС разчита двата чартъра с европейски граждани да излетят в петък. Австралия и Нова Зеландия също обявиха планове да евакуират своите от най-засегнатата провинция Хубей.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че България е получила тестове за потвърждаване на евентуално заразени, допълнителнителни маски и предпазно облекло за лекарските екипи. /Свободна Европа/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK